Alergia na piwo - co się za nią kryje?

Symptomem rozwoju alergii na piwo są reakcje skórne i pokarmowe, wywołane przez poszczególne składniki napoju – alkohol etylowy, ryż czy słód jęczmienny.

W świetle najnowszych  specjalistycznych badań z zakresu alergologii niemal każdy trunek zawierający w swoim składzie alkohol etylowy może powodować uczulenia skórne i pokarmowe. Dotyczy to również z pozoru niewinnego piwa. Wśród wielu schorzeń, do których może prowadzić jego nadmierne spożycie, bardzo łatwo wyodrębnić charakterystyczne objawy alergii na piwo, takie jak świąd, wysypka czy opuchlizma twarzy i kończyn.

 

  • Główne przyczyny uczulenia na piwo
    Niejednorodne mieszanki, z jakich składa się większość dostępnych na rynku odmian piwa, zawierają wiele potencjalnych alergenów. Wśród nich szczególnie alarmuąca jest obecność w tym niskoprocentowym napoju alkoholowym drożdży, słodu jęczmiennego, chmielu, kukurydzy, pszenicy oraz ryżu. Jeżeli zaś reakcje sugerujące alergię na piwo występują wyłącznie przy równoczesnym spożyciu piwa oraz choćby symbolicznej dawki innego napoju alkoholowego, wówczas objawy uczuleniowe mogą byc spowodowane przez sam alkohol etylowy. Jest to sytuacja dużo bardziej dojmująca w skutkach niż alergia spowodowana przez inne składniki piwa, ponieważ prowadzi do całkowitego wyeliminowania z diety produktów alkoholowych, ale również produktów kosmetycznych czy farmaceutycznych na bazie alkoholu. Należy do nich wiele rodzajów szamponów, perfum czy lekarstw.
     
  • Dwie strony medalu - skórna i pokarmowa alergia na piwo
    Jest to uczulenie stosunkowo skomplikowane, ponieważ może prowadzić do równoległego rozwoju objawów alergii skórnej i pokarmowej. Wśród typowych symptomów choroby można odnotować skórną pokrzywkę oraz duszności i silny obrzęk. Alergia na piwo może się jednak również przejawiać w postaci kontaktowej alergii skóry dłoni. Dotyczy to najczęściej pracowników browarów, mających stały kontakt z poszczególnymi substancjami wchodzącymi w skład piwa. Niekiedy rozwój uczulenia na produkty na bazie sodu jęczmiennego i innye składniki piwa jest dyskretny i przybiera postać ledwie dostrzegalnej wysypki skórnej. Zaawansowane stadium lub szczególnie silna postać choroby może jednak prowadzić do zagrażających zdrowiu, a nawet życiu wstrząsów anafilaktycznych, które mogą wystąpić bezpośrednio po spożyciu kilku łyków piwa.
     
  • Profilaktyka i leczenie alergii na piwo
    Jedyną w pełni skuteczną metodą walki z rozwojem tej jest całkowita rezygnacja z konsumpcji tego napoju oraz z zakupu produktów, które zawierają w sobie skoncentrowaną postać piwa. Szczególną ostrożność powinni zachować alergicy cierpiący dodatkowo na astmę oskrzelową. Diagnostyce alergii na piwo sprzyjają natomiast punktowe testy skórne, obejmujące potencjalne alergeny, zwłaszcza jęczmień i ryż, jednak pierwszym, najważniejszym krokiem, jaki musi podjąć chory, są długofalowe obserwacje reakcji własnego organizmu na spożycie piwa lub kontakt z jego składnikami.