Aperitif, czyli czym pobudzić apetyt gości

Dobrze dobrany aperitif rozluźni atmosferę, stając się zarazem doskonałym preludium do posiłku, jak również bazą dla mocniejszych odmian alkoholu, podawanych przez gospodarza w trakcie kolacji.

Aperitif jest słowem zaczerpniętym z języka francuskiego i właśnie z kulturą, a przede wszystkim kuchnią Paryża i najbliższych okolic wiąże się upowszechnienie tej tradycji. Początkowo rytuał serwowania aperitifu przed kolacją stanowił jedynie zalecenie medyczne. Podawanie odpowiednio dobranego alkoholu przed posiłkiem ma bowiem nie tylko związek z budowaniem określonej atmosfery towarzyskiej, ale przede wszystkim z potrzebą pobudzenia apetytu oraz poprawy trawienia. Z doborem alkoholu można jednak przesadzić, zarówno stawiając na trunek zbyt mocny, jak i dobierając odmianę zbyt dyskretną i pozbawioną wyrazu. Warto widzieć o tym, jak najlepiej przygotować gości na pyszny posiłek.

 

 

  • Alkohol na początek - wybór trunku

Najważniejsza jest niewątpliwie świadomość odpowiednich proporcji. Wszystko jednak zależy od okoliczności. Jeżeli aperitif ma stanowić wstęp do oficjalnej kolacji lub prywatnego spotkania, w którym będą brać udział osoby w podeszłym wieku, warto dobrać wykwintny, ale neutralny trunek. W przeciwnym razie podejmujemy ryzyko, że komuś zaproponowany przez nas alkohol nie przypadnie do gustu. Oczywiście takie ryzyko zawsze istnieje. Jednak wśród najbardziej sprawdzonych trunków, które niemal w każdych okolicznościach zdadzą egzamin, znajduje się niewątpliwie wermut. Jest to wino gronowe na bazie ziół o charakterystycznym, ale nie narzucającym się smaku i aromacie. Innym ciekawym pomysłem jest martini - alkohol o rozległej tradycji podawania, niezbyt wydumanym charakterze, a jednak na tyle elegancki, że niewątpliwie serwujący je gospodarz zyska uznanie. Jeżeli natomiast aperitif jest preludium do beztroskiego posiłku w gronie przyjaciół, można wykazać się większą fantazją w kompozycji drinków, wychodząc od lekkiej bazy, ale wzmacniając ją mniej oczekiwanym zestawem dodatków.

 

  • Kreacja drinków służących za aperitif

Jeżeli dobrze znamy naszych gości i doskonale wiemy, że gustują oni w mocniejszych alkoholach dla koneserów, możemy podać prostego w przygotowaniu, ale w pewnych kręgach wprost kultowego drinka: Black Jack Daniel's. To proste połączenie dobrej whisky i coca coli z dodatkiem świeżej cytryny i dużej porcji kruszonego lodu. Sama nazwa przywodzi na myśl pełne energii i kosztownej rozrywki kasyna, także kompozycja właśnie tego drinka wniesie w nasze spotkanie drobny posmak luksusu. W bardzo beztroskich okolicznościach, szczególnie wtedy, gdy gościom planujemy zaserwować proste danie z grilla lub przekąski, doskonale sprawdzi się także jasne piwo, które kierowcom możemy podać w wersji bezalkoholowej. Do piwa warto podać porcję soku imbirowego. Wówczas z pewnością podsyci ono apetyt gości.