Apetyt w ciąży - co należy wiedzieć

Apetytem w ciąży należy rozsądnie pokierować aby dostarczyć organizmowi odpowiednich składników odżywczych gwarantujących zdrowie matki i dziecka.

Ciąża to dla kobiety szczególny czas. Zmienia się jej nastawienie psychiczne, ale również jej ciało i gospodarka hormonalna organizmu. To ostatnie wpływa na zmiany apetytu w czasie ciąży. To co wcześniej nigdy nie smakowało tak bardzo, teraz może smakować szczególnie – i na odwrót: ulubione potrawy nagle budzą wstręt.

 

 

  • Pułapki apetytu w ciąży

Wiadomo, że niezwykle trudno jest walczyć ze swoimi zachciankami – szczególnie w czasie ciąży. Jedna kobieta w tym czasie może na przykład odczuwać nieodpartą chęć spożywania słodyczy, inna zaś preferuje bardziej potrawy kwaśne – na przykład kiszone ogórki, czy też kapustę. Wszystko jest w porządku do czasu, kiedy dane upodobanie żywieniowe nie wypiera z diety innych produktów. Istnieje bowiem niebezpieczeństwo niedostarczania organizmowi ważnych wartościowych składników odżywczych zawartych w różnorakich produktach. Duża ilość słodyczy dodatkowo źle wpływa na zdrowie matki i dziecka. Nadmierny apetyt w ciąży należy nieco poskromić. Zdecydowanie nie można myśleć, iż w tym czasie należy jeść za dwoje, czyli zjadać podwójną porcję. Może to spowodować nadmierny przyrost wagi, co nie jest niczym dobrym w czasie ciąży jak i po ciąży. Zbyt duży apetyt czasami należy trochę „oszukać” i na przykład zamiast cukierków zjeść rodzynki lub wypić sok. Kobieta powinna przytyć tylko o dwadzieścia procent swojej wagi sprzed ciąży.

 

  • Zdrowa dieta a apetyt ciężarnej

Zdrowa dieta przyszłej mamy warunkuje zdrowie i prawidłowy rozwój jej dziecka. Z tego powodu kobieta powinna pokierować swoim apetytem w ciąży, wybierać wartościowe dla siebie i dziecka produkty. Niezwykle ważne jest, aby dieta przyszłej mamy była zróżnicowana i zawierała wszelkie niezbędne dla maluszka składniki odżywcze. Należy pamiętać o całkowitym wykluczeniu alkoholu, piciu dużej ilości wody i niesłodzonych soków oraz kawy i herbaty w niewielkich ilościach. Warto spożywać owoce i warzywa (ze względu na zawartość błonnika, kwasu foliowego i witamin), mleko i jego przetwory (źródło wapnia i białka), pełnoziarniste produkty zbożowe i ziemniaki (zawierają błonnik, skrobię i białko), ryby (częste ich jedzenie – dwa, trzy razy w tygodniu – wpływają korzystnie na pracę mózgu i układu nerwowego dziecka), jaja i mięso (jako źródła białka i żelaza).