Arabica i robusta - o gatunkach kawy

Dwa najpopularniejsze gatunki kawy – Arabica i Robusta różnią się od siebie walorami smakowymi, zawartością kofeiny oraz wyglądem ziaren i klimatem w jakim są uprawiane.

Ojczyzną ziaren kawowca jest tropikalna Afryka. Kawa została rozpowszechniona w XIV wieku przez arabskich kupców. Właściwości kawy, podobnie jak wina, są zależne od miejsca, gdzie dojrzewały, nasłonecznienia, sumy opadów, rodzaju gleby i temperatury. Dzięki temu występuje niezliczone bogactwo smaków i aromatów tego napoju. Różne rodzaje kaw różnią się też zawartością kofeiny. Dwiema najbardziej liczącymi się gatunkami kawy są arabica i robusta.

 

 

  • Arabica – najpopularniejszy gatunek kawy

Arabica (Coffea arabica) występuje w wielu różnych odmianach. Ten gatunek kawy jest najczęściej uprawiany przez plantatorów ze względu na szlachetne walory smakowe. Ziarna tej kawy są zielonkawe, mają podłużny, płaski kształt. Napój przyrządzany z ziaren arabiki jest łagodny w smaku, czasem z wyczuwalną nutą posmaku czekoladowego czy korzennego. Jest to kawa o niedużej zawartości pobudzającej kofeiny – około 1-1,7%. Uprawa tego gatunku kawy nie należy do najłatwiejszych. Aby plantacja przynosiła dobre plony musi być usytuowana na wysokości 2000 – 9000 m n.p.m. Najkorzystniejszy klimat dla tej rośliny to wilgotne tropiki, gdzie temperatura mieści się w granicach 15 – 30 stopni Celsjusza. Uprawa jest niełatwa również ze względu na niską odporność tego gatunku kawy na szkodniki i drobnoustroje chorobotwórcze. Największe plantacje arabiki znajdują się w Etiopii, Jemenie, Indonezji, Brazylii i na Jawie.

 

  • Robusta – mocna kawa o niepowtarzalnym smaku

Drugim w rankingu światowej popularności gatunkiem kawy jest Robusta (Coffea canephora). Odkryto ją dużo później, bo dopiero w XIX wieku. Jest to mniej szlachetny niż arabica rodzaj kawy ze względu na mocniejszy smak. Ziarna robusty są mniejsze, owalne a ich kolor zależy od odmiany. Zazwyczaj są one bladozielone lub szarawe. Robusta jest łatwiejsza w uprawie od arabiki ze względu na większą odporność na drobnoustroje chorobotwórcze. Ma też mniejsze wymagania klimatyczne, może rosnąć na niższych wysokościach i gorszych jakościowo glebach. Kawa parzona z ziaren robusty jest mniej delikatna, ma bardziej gorzki i nieco cierpki smak. Zawiera więcej kofeiny – około 2 – 4,5%. Robusta jest uprawiana na całym świecie w strefie międzyzwrotnikowej. Szczególnie duże plantacje tego gatunku występują w Kamerunie, Wietnamie i Ugandzie. Robusta stanowi 30% światowej produkcji kawy przemysłowej.

Z nami zarobisz łatwo i szybko