Arracacha - biała marchewka

Arracacha to południowoamerykańskie warzywo, bogate w odżywcze minerały, które może stanowić dodatek do mięs, ryb, owoców morza lub być składnikiem zupy.

Świetnym sposobem na urozmaicenie domowej kuchni jest sięgnięcie po tradycyjne warzywa innych narodowości, które u nas nadal nie są zbyt popularne. O istnieniu wielu z nich nie zdajemy sobie sprawy. Warto jednak takie nowinki odnaleźć na polskim targu czy w sklepie (choć nie zawsze jest to łatwe). Zastosowanie w swojej kuchni nieznanych dotąd warzyw, wprowadzi nie tylko nowy smak w klasyczne menu, ale również może zaskoczyć zaproszonych na kolację gości. Wiele z tych warzyw posiada właściwości lecznicze i wspomagające, jak na przykład arracacha.

Czym jest arracacha?

Jest to warzywo uprawiane w Ameryce Południowej, głównie na terenie Peru i Brazylii. Zjada się tylko korzeń tej rośliny, jednakże zawsze w postaci przetworzonej – na surowo arracacha jest niejadalna. Należy do warzyw posiadających w dużej ilości właściwości odżywcze dla organizmu - są to przede wszystkim żelazo, witamina A i wapń. Jest ceniona również ze względu na dużą zawartość skrobi. Jej smak przypomina mieszankę selera, smażonej kapusty oraz kasztanów. Sylwetka korzenia zaś podobna jest do marchewki. W odróżnieniu jednak od znanej nam marchewki, arracacha nie jest pomarańczowego koloru, a białego. Nie każdemu może odpowiadać zapach tej peruwiańskiej marchewki, jest on bowiem bardzo specyficzny - mocny i intensywny. Ta cecha powoduje, że nadal niezbyt wielu Europejczyków gustuje w daniach przygotowanych z arracachy.

Z czym można jeść arracachę?

Mimo że jest nazywana marchewką, używana jest najczęściej raczej niczym nasze ziemniaki. Jest bowiem świetna w formie puree jako dodatek do mięs, ryb czy owoców morza. W Peru pojawia się na talerzu obok mięsa zamiennie z gotowaną biała kukurydzą lub maniokiem. W południowoamerykańskich krajach popularna jest również zupa przygotowywana z arracachy. Jej przyrządzenie jest niezwykle proste: pół kilograma obranej arracachy należy ugotować do miękkości w półtora litra bulionu, następnie zmiksować. Do tak przygotowanej masy dodajemy podsmażone dwa duże pomidory bez skórki i dwie cebule, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupa przygotowana z arracachy ma konsystencję gęstego kremu oraz posiada niezwykle silny zapach. Amatorzy jej smaku mogą się nią delektować w licznych światowych restauracjach. Ze względu jednak na łatwość i szybkość przyrządzenia, może być bez większego problemu dodatkiem do niedzielnego domowego obiadu. Arracacha jest dostępna jednak tylko w sklepach większych polskich miast, co może stanowić przeszkodę do częstego jej używania.