Asam laksa - malezyjska kwaśna zupa rybna

Asam laksa to doskonała aromatyczna zupa rybna łącząca wiele aromatów i smaków, a do jej przygotowania potrzeba jedynie kilku przypraw, świeżej ryby, makaronu i owoców tamaryndowca.

Asam laksa to niezwykle aromatyczna, łącząca wiele smaków malezyjska zupa rybna. Podstawą jej niepowtarzalnego smaku są owoce tamaryndowca, pozostałe składniki to świeża ryba, makaron ryżowy oraz cała moc ostrych i pachnących przypraw. Zupa doskonale rozgrzewa i podnosi na duchu.

Składniki na rybną zupę

Asam laksa jest potrawą orientalną, a pomimo to można ją przyrządzić w polskich warunkach. Bez trudu zdobędziemy makaron ryżowy, trawę cytrynową, świeży imbir i czerwone chili. Tamaryndowiec dostępny jest w wersji suszonych owoców, które doskonale spełnią swoje zadanie. W sklepie rybnym zakupimy makrelę oraz potrzebną pastę z krewetek. Ponadto potrzebne będą szalotki, czosnek, sól, pieprz i cukier oraz kawałki świeżego ogórka, ananasa, czerwonej papryki i pęczek świeżej mięty do dekoracji.

Przygotowanie ryby

Ryba na Asam laksa musi być świeża, jeśli nie została sprawiona w sklepie, trzeba starannie ją oskrobać i usunąć wnętrzności. Następnie ryba musi trafić do garnka napełnionego ośmioma szklankami wody. Całość gotujemy dziesięć minut, po czym rybę trzeba wyjąć i ostudzić. Potem oddzielamy mięso od ości i dzielimy na małe kawałki a następnie umieszczamy je w wywarze. Gdy wywar się zagotuje dodajemy do niego kilka owoców tamaryndowca oraz około dwie łyżeczki pasty z krewetek.

Wykonanie Asam laksa

Trawę cytrynową ucieramy w moździerzu wraz czosnkiem. Chili, szalotkę kroimy na drobne kawałeczki, a imbir ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy olej i wszystkie przyprawy przesmażamy aż puszczą aromat. Potem dodajemy je do gotującego się na wolnym ogniu wywaru rybnego. Wszystko doprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia w celu odparowania części wody i zintensyfikowania smaku zupy. Gotowa potrawa powinna mieć konsystencję rzadkiego sosu.

Wybór makaronu

Najlepszym rozwiązaniem będzie makaron ryżowy wstążki. By go przygotować trzeba zagotować wodę po czym zestawić ją z ognia, a następnie wsypać do niej makaron i przykryć garnek. Makaron jest gotowy po trzech, czterech minutach. Po tym czasie trzeba go odcedzić.

Dekoracja i podanie Asam laksa

Ogórka, paprykę i ananas trzeba pokroić w drobne słupki, a miętę porwać na małe kawałeczki. Zupę podajemy w małych, kamionkowych miseczkach. Do każdej z nich trzeba włożyć trochę makaronu, następnie zalać go gorącą zupą, a wierzch udekorować świeżymi warzywami oraz miętą. Asam laksa doskonale łączy smaki słony, kwaśny z rybnym aromatem oraz różne faktury świeżych, chrupiących warzyw i miękkiego, aksamitnego makaronu.