Baileys domowej roboty

Baileys domowej roboty to alkoholowy likier, dostępny do kupienia w sklepie, który można wykonać w domowych warunkach na bazie wódki lub whisky.

Popularnie nazywany likierem krówką, czyli inaczej Baileys domowej roboty jest nie tylko tańszy od tego, który znajdziemy w sklepach, ale również idealny na niezapowiedzianą wizytę gości. Można go podawać bez dodatków, z lodami lub z kawą i bitą śmietaną.

Baileys na bazie wódki
W zależności od tego jak bardzo alkoholowy napój chcemy otrzymać, należy użyć 250 lub 500 mililitrów czystej wódki. Do przepisu potrzebna będzie również jedna puszka skondensowanego mleka, pół szklanki mleka, mleka skondensowanego niesłodzonego lub śmietanki kremówki i jedną łyżeczkę kawy rozpuszczalnej. Jeżeli ktoś preferuje bardziej słodki Baileys domowej roboty, można użyć cukru pudru aby go dosłodzić. Puszkę skondensowanego mleka należy gotować w garnku napełnionym wodą, tak, żeby była całkowicie przykryta. W razie potrzeby wodę można dolewać w trakcie gotowania. Garnek musi być postawiony na małym ogniu przez trzy godziny. Po ugotowaniu należy zostawić do ostygnięcia. Powstałą zimną masę kajmakową przełożyć do miski i dokładnie zmiksować, tak aby wyeliminować powstałe podczas gotowania grudki. Następnie dodać alkohol i miksować dalej. Do powstałej masy dodać kawę rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wody i mleko lub śmietankę, w zależności od tego, co postanowiliśmy użyć. Całość należy dokładnie wymieszać, do momentu aż składniki się połączą. Masa nie powinna zawierać grudek. Gdy już jest gotowe wystarczy przelać do butelki i odstawić na jeden dzień. Powstały baileys w tym czasie zgęstnieje i nabierze lepszego smaku.

Baileys na bazie whisky
Baileys domowej roboty można wykonać również na bazie whisky, najlepiej smakuje zrobiony z Passport Scotch, ale można także użyć innego rodzaju tego alkoholu. Do przygotowania potrzebne będzie 250 mililitrów whisky, puszkę skondensowanego mleka, pół szklanki śmietany kremówki, dwie łyżki cukru pudru, jedna czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej,rozpuszczona w odrobinie wrzątku oraz pół łyżeczki cukru waniliowego. Wykonanie jest bardzo podobne do Baileys domowej roboty na bazie wódki. Mleko skondensowane należy gotować przez trzy godziny w garnku na małym ogniu, tak aby cała puszka była przykryta wodą. Następnie ostudzić i przelać do miski. Miksować z kawą i cukrem, powoli dolewać whisky. Do powstałej masy należy dodać ostrożnie śmietankę i zmiksować do momentu zlikwidowania wszystkich grudek. Nie można jednak mieszać zbyt długo, gdyż wtedy powstaje duża ilość pęcherzyków powietrza, których potem trudno jest się pozbyć. Gotowy Baileys domowej roboty przelać do butelki i odstawić najlepiej na jedną dobę w ciemne miejsce. Jeżeli likier schowamy do lodówki, musimy liczyć się z tym, że po wyjęciu będzie zbyt gęsty żeby wydobyć go z butelki. Najlepiej w takim wypadku postawić go w temperaturze pokojowej aby lekko się ogrzał.