Bawole mleko - co to jest?

Krowa nie jest jedynym zwierzęciem dającym mleko. Wśród innych znajduje się bawół. Czym jest bawole mleko i jakie ma właściwości?

Bawole mleko jest całkowicie naturalnym produktem, które może być używane jak każde inne mleko. Jest ono najbardziej popularne w krajach południowo-wschodniej Azji, Ameryce Łacińskiej i Afryce północnej, gdzie hoduje się najwięcej tych zwierząt.

Produkcja bawolego mleka

W krajach Azji udział bawolego mleka w światowej produkcji to prawie 97 procent. Najwięcej tego mleka produkuje się w Indiach, Pakistanie, Chinach oraz we Włoszech. Jeśli chodzi o składniki odżywcze, bawole mleko posiada większą ich zawartość niż mleko krowie. Różnice w składzie między tymi dwoma rodzajami mleka mają odzwierciedlenie w ich właściwościach fizyczno-chemicznych. Bawole mleko jest dużo bardziej odżywcze i przez to jest lepszym kandydatem do wytwarzania różnego rodzaju nabiału.

Właściwości mleka od bawoła

Naturalne właściwości mleka bawolego, takie jak wyższy poziom lepkości oraz bieli, sprawiają, że jest szczególnie dobre w tworzeniu tradycyjnych mlecznych wyrobów. Wśród nich znajdują się lokalne sery, śmietany, tradycyjne azjatyckie potrawy. Mleko bawole ma także wyższą zawartość tłuszczu oraz większą kaloryczność. Te właściwości sprawiają, że z mleka łatwiej jest zrobić śmietanę oraz ubić masło. Zdolność bawolego mleka do emulgowania jest lepsza, dzięki większej proporcji (50 procent) kwasu masłowego.

Zalety mleka bawolego

Bawole mleko zawiera mniej cholesterolu niż mleko krowie. Ponadto, można je przechowywać przez dłuższy czas w normalnych warunkach. Istotny jest też fakt, że mleko bawole zawiera więcej dobrego wapnia, przez co jest lepszym suplementem diety dla dzieci. Jest bogate w witaminę A, fosfor i żelazo. Zwiększona świadomość konsumentów sprawia, że w poszukiwaniu naturalnej i zdrowej żywności ludzie będą sięgać po bawole mleko, z którego wytwarza się dietetyczne i zdrowe produkty.

Zastosowanie tego mniej popularnego mleka

Wśród wyrobów z bawolego mleka można znaleźć ser mozzarella. Ser z mleka bawolego ma charakterystyczną teksturę i jest niepowtarzalny, między innymi dzięki właściwościom rozciągającym i dotyczącym żucia, co jest pożądane w serach typu mozzarella. Naturalne jest, że w krajach, gdzie mleko bawole dominuje, spotkamy wiele rodzajów sera. Innym obszarem, w który bawole mleko zaczyna wkraczać jest wyrób serów topionych. Są one popularne ze względu na łagodny smak i łatwość użycia. Można je przygotować z sera cheddar wytworzonego z bawolego mleka. Rodzice dzieci mających alergię na mleko krowie, odnajdą alternatywę w mleku bawolim. Również osoby cierpiące na egzemę mogą pić bawole mleko w celu wyleczenia skóry.