Bezalkoholowe poncze - przykłady

Poncze popularne są na przeróżnych imprezach, jednak zarówno te alkoholowe jak i nie wymagają wcześniejszego wypróbowania, zanim poda się je gościom.

Oryginalne napoje zdecydowanie urozmaicają imprezę, lecz trudno jest trafić w gust każdego gościa, dlatego warto przygotować kilka napojów. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Przepisy na bezalkoholowe poncze, doskonałe na letnie wieczory.

Czerwone marzenia - poncz o intensywnej barwie

Jeden z najpopularniejszych ponczów – truskawkowy. Ma intensywny i bardzo słodki smak, polecany zwłaszcza dla łasuchów. Do miski należy wrzucić kilogram mrożonych truskawek, dodać pół litra soku pomarańczowego i cztery duże łyżki dżemu, najlepiej o smaku truskawkowym. Dolać około pół litra wody gazowanej i wszystko dokładnie wymieszać. Najlepiej zmiksować mrożone truskawki, przed wrzuceniem ich do miski. Aby podkreślić smak, można również dodać kilka liści świeżej mięty. Przed podaniem schować gotowy poncz do lodówki na kilka godzin.

Odświeżający poncz

Poncz w smaku podobny do drinka mojito. Mocno miętowy, bardzo orzeźwiający.
Do naczynia wlewamy litr napoju z limonki, dwie szklanki toniku i sok ze świeżo wyciśniętego grejpfruta. Następnie kroimy cytrynę w plasterki i wrzucamy do przygotowywanego ponczu. Mieszamy wszystko, w międzyczasie dodając pięć gałek sorbetu cytrynowego. Na koniec topimy w napoju garść świeżych liści mięty. Poncz musi odstać w lodówce najlepiej cały dzień. Do napoju po wyjęciu wrzucić kostki lodu.

Poncz waniliowy

Przyjemny, delikatny smak, z nutą śmietanki i cynamonu. Do dużej miski wrzucamy litr lodów waniliowych i dużą łyżkę śmietankowych, zalewamy trzema szklankami zimnego mleka. Mieszając powoli dosypujemy dwie, płaskie łyżki cynamonu. Zostawić miskę na godzinę, czekając aż lody się trochę roztopią, następnie wrzucić pokrojone brzoskwinie i kostki lodu. Smak każdego ponczu zależy od osoby, która go przygotowuje. Składniki można zmieniać, dowolnie z nimi eksperymentować, pamiętając jednak aby wszystko do siebie pasowało, a smak nie był zbyt intensywny. Przed podaniem gościom trzeba uważać, aby napój nie stał długo na słońcu, ponieważ picie rozgrzanego ponczu nie należy do przyjemności. Naczynie powinno się zasłonić i dodać kostki lodu, które podtrzymają świeżość owoców.

 

Z nami zarobisz łatwo i szybko