Boczniaki ostrygowate - przepisy

Boczniaki ostrygowate to smaczne grzyby, które można wykorzystać w kuchni między innymi do smażenia, duszenia, a nawet zrobienia słodkiego deseru.

Boczniaki ostrygowate to grzyby nadrzewne z rodziny boczniakowatych. Pochodzą z Chin, obecnie jednak uprawiane są na całym świecie, także w Polsce. Zbiera się je późną jesienią, a nawet w zimie, jeśli nie jest zbyt mroźna. Są bogatym źródłem substancji mineralnych i licznych witamin. Ze względu na walory smakowe są chętnie wykorzystywane w kuchni do pieczenia, duszenia, gotowania. Do celów kulinarnych wykorzystywane są młode owocniki, gdyż stare mogą być łykowate. Pry kupnie należy zwrócić uwagę na pochodzenie grzyby. Mają one bowiem zdolność łatwego wchłaniania i gromadzenia w sobie metali ciężkich z podłoża, na którym rosną.

 

 

  • Jajecznica z boczniakami
    Aby urozmaicić popularne danie, jakim jest jajecznica, można dodać do niego boczniaki ostrygowate. Pokrojone w paseczki grzyby (jeżeli przygotowujemy porcję na 4 osoby to trzeba użyć około 5 dużych boczniaków) należy dodać do drobno posiekanej i zeszklonej na rozgrzanym oleju cebulki. Następnie wbijamy jajka (10 sztuk), a kiedy zaczną się ścinać, posypujemy całość startym żółtym serem, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Gotową jajecznicę można posypać posiekaną zieleniną: szczypiorkiem i pietruszką.
  • Potrawka z boczniaków
    Pół kilograma kapeluszy boczniaków należy przez 5 minut dusić w rondelku (jeśli są duże można je przekroić na pół). Następnie dodajemy do nich 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych. Wszystko doprawiamy, zwłaszcza dużą ilością pieprzu, aby miało dość ostry smak, a następnie podlewamy wodą. Pokrojoną w paseczki jedną czerwoną paprykę dodajemy do całości, wszystko razem podlewamy wodą i dusimy. Na koniec należy dodać słodką i ostrą paprykę w proszku oraz koncentrat pomidorowy (2-3 łyżki). Po upływie kolejnych 5 minut dodajemy 4 łyżki śmietany i gotujemy przez 2 minuty. Całość najlepiej smakuje podawana z pieczywem.
  • Boczniaki w panierce z orzechów
    100 gram orzechów włoskich siekamy bardzo drobno (można rozdrobnić blenderem) i mieszamy ze szklanką bułki tartej, łyżeczką soli i ćwiercią łyżeczki mielonego pieprzu. Opłukane boczniaki ostrygowate (250 gram) panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w przygotowanej panierce z orzechów. Tak przygotowane grzyby podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron, aby miały złoty kolor. Podajemy, kiedy jeszcze są ciepłe. 
  • Boczniaki w czekoladzie
    Świeże owocniki boczniaka ostrygowatego kroimy na kwadraty o wymiarach około 2 na 2 centymetry, a następnie gotujemy przez około pół godziny. Po tym czasie do wody dodajemy cukier i czekamy, aż się rozpuści i wyparuje woda. Dzięki temu grzyby przesiąkają cukrem. Wyjmujemy je z garnka i na jeden dzień odkładamy, aby przeschły. Następnego dnia obtaczamy grzyby w rozpuszczonej czekoladzie i zostawiamy do momentu, kiedy czekolada zastygnie. Tak otrzymane „cukierki” przypominają smakiem i konsystencją owocowe żelki i są prawdziwym przysmakiem.