Boeuf Stroganow: przepis

Boeuf Stroganow to potrawa sięgająca czasów Aleksandra I Romanowa, powstała na dworze tegoż władcy. Dziś na taki rarytas może sobie pozwolić każdy z nas.

Potrawa wyszukana, miła dla podniebienia i nietrudna w przygotowaniu. Boeuf Stroganow jest daniem idealnym na rodzinny obiad. Możesz go przyrządzić z prostych składników, które są ogólnodostępne i niedrogie.

SKŁADNIKI

  • 1 kilogram wołowiny
  • 30 dekagramów świeżych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka bulionu wołowego (z kostki)
  • 2 łyżki koncentratu lub 4 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego
  • kilka łyżek oliwy lub 10 dekagramów sklarowanego masła
  • 1 łyżeczką sproszkowanej ostrej papryki
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • kieliszek białego wina (ale niekoniecznie)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier, sól, pieprz

Kiedy będziesz już mieć wszystkie potrzebne składniki, możesz przystąpić do gotowania Boeuf Stroganowa. Do tego, przyda Ci się deska do krojenia, salaterka, ostry nóż, miseczka, rondel i patelnia.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Oczyść wołowinę z błon i dobrze ją osusz. Mięso pokrój w poprzek włókien w plastry 5-7 milimetrowe, szerokości około 1 centymetra. Plasterki mięsa należy teraz włożyć do salaterki i skropić sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać. Cebulę pokrój w cienkie plasterki i przełóż do miseczki. Pieczarki należy dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Pozostaw je na desce do krojenia, aby wyschły. Następnie rozgrzej w rondlu 1 łyżkę oliwy i wrzuć do niej cebulę. Ma się ona delikatnie zeszklić. Następnie osusz patelnię i wrzuć na nią pieczarki. Nie dodawaj tłuszczu, gdyż mają one odparować sok. Następnie wlej na patelnię 1-2 łyżki oleju lub sklarowanego masła, smażąc pieczarki i mieszając, aż się zarumienią. Zdejmij pieczarki z patelni i umieść je w miseczce. Teraz musisz ponownie osuszyć patelnię. Następnie wlej na nią 2 łyżki oliwy lub 2 łyżki sklarowanego masła i dobrze rozgrzej. W tym czasie obtocz mięso w mące pszennej, zmieszanej z ziemniaczaną. Tak przygotowane mięso zaczynasz smażyć. Nie wrzucaj zbyt wielu kawałków mięsa na raz. Smaż je partiami i przekładaj do rondla. Następnie postaw rondel na niezbyt dużym ogniu i bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Aby otrzymać sos, na patelnię, na której smażyła się wołowina należy wlać gorący bulion i wino. Rodzaj mięsa, z jakiego potrawa jest przygotowywana, wpływa na czas, jaki potrzebny będzie na jej ugotowanie. W przypadku polędwicy będzie to czas bardzo krótki, w przypadku Rostbef, potrzebne będzie nawet pół godziny. Następnie, do rondla należy dodać przecier i dokładnie go wymieszać. Ostatnimi składnikami będą: śmietana oraz przyprawy do smaku, według uznania. Wszystko to dodajemy do rondla. Boeuf Stroganow należy spożywać na ciepło. Można go podawać z makaronem lub ryżem. Według uznania i gustu.
Smacznego!