Bogactwo win chorwackich

Wina chorwackie posiadają bardzo bogatą tradycję i obecnie po latach zastoju odzyskują należną im sławę i pozycję na światowym rynku.

Chorwacja nie jest krajem, który od razu kojarzony jest z najwyższej jakości winami. Idealne warunki pogodowe i adriatyckie słońce sprawiły jednak, iż jest to jedna z najlepszych lokalizacji w Europie dla uprawy winogron i produkcji wybornych trunków. Z tego powodu warto się bliżej przyjrzeć winom chorwackim.

Historia win chorwackich

Produkcja win chorwackich sięga IV stulecia p.n.e, kiedy to greccy przybysze popijali na wyspie Vis wyborne białe wino. Trunek ten smakował Grekom do tego stopnia, że zabrali go ze sobą do Aten. Przez kolejne wieki ziemie dzisiejszej Chorwacji usłane były rozległymi winnicami. Punktem zwrotnym rozwoju produkcji win na tych terenach była inwazja mszyc z końca XIX wieku, która zniszczyła chorwackie winnice i zmusiła producentów do poszukiwania nowych terenów pod uprawę winorośli. W czasach komunistycznej Jugosławii nieudolnie próbowano reaktywować przemysł winiarski na terenie Chorwacji, jednak skutek był mizerny, głównie z powodu niskiej jakości produkowanych win.

Bogaty asortyment win chorwackich

Większość win chorwackich wytwarzana jest na terenach położonych wzdłuż wybrzeża lub w jego najbliższym sąsiedztwie. Prawie 70% produkcji zlokalizowanej na półwyspie Istria stanowią wina białe, spośród których najpopularniejsze to muscatel i malvazija. W Dalmacji powstają wina plavina i babić oraz niezłe wino różowe. Najszlachetniejszym winem chorwackim jest rubinowy dingac, który wśród koneserów stawiany jest na równi z wieloma winami z Francji i państw Nowego Świata. Praktycznie każdy region Chorwacji pochwalić się może charakterystycznym dla siebie rodzajem wybornego wina. Wzdłuż wybrzeża dalmatyńskiego i na wyspach produkowane jest wino deserowe prosek, które doskonale pasuje do słodkich deserów i gorących letnich wieczorów.

Pozycja wina chorwackiego na świecie

Uprawa winorośli w Chorwacji powoli się odradza po okresie bardzo długiej stagnacji. Walka z plagą mszyc zakończyła się sukcesem głównie dzięki sprowadzanym ze Stanów Zjednoczonych szczepom odpornym na działania tego szkodnika. W 1996 roku wina chorwackie zanotowały pierwszy międzynarodowy sukces od wielu lat. Na światowej wystawie win Chardonnay we Francji największe uznanie zyskało wino wyprodukowane w Chorwacji przez rodzinę Tomac. W ostatnim dziesięcioleciu władze kraju podjęły liczne działania mające na celu ochronę win produkowanych w określonych regionach geograficznych. Dzięki tym działaniom plantatorzy coraz chętniej powracają do Chorwacji, a produkowane przez nich wina zyskują coraz większą renomę wśród znawców win z całego świata.