Borleves – węgierska zupa z wina

Borleves jest pochodzącą z Węgier zupą z wina, która podawana jest na Boże Narodzenie i zachwyca delikatnym smakiem - zadowoli i spełni oczekiwania wszystkich koneserów.

Borleves jest świątecznym daniem. Ta węgierska zupa z wina podawana jest tradycyjnie na bożonarodzeniowy obiad. Przyjemnie cierpka, lekka i delikatnie przyprawiona, idealnie pasuje na świąteczny stół. Na szczęście można ją przyrządzać także w innym niż świątecznym czasie. Delikatna w smaku, cudownie rozgrzewa zimowymi wieczorami. Jest także dobrym pomysłem na oryginalną kolację lub wyśmienitą przystawkę.

Przepis na Borleves

Do przygotowania węgierskiej zupy z wina – Borleves – potrzeba 3 szklanek dobrego, wytrawnego wina (od gustu biesiadników zależy jaki rodzaj wina wybierzemy, równie dobrze można użyć wina białego, jak i czerwonego) i ¾ szklanki wody. Płyny te należy wlać do garnka i zacząć powoli podgrzewać. Należy dodać także ½ szklanki białego cukru, wyciśnięty sok z jeden cytryny, drobno pokrojoną skórkę cytrynową (koniecznie należy sparzyć wcześniej owoc), 1 małą laskę cynamonu i goździki. Wszystko dobrze zamieszać, by cukier nie przywarł do dna naczynia. W czasie kiedy wino powoli się podgrzewa, należy ubić żółtka jajek. Potrzeba do tego ½ szklanki wina i 4 żółtka jajek. Do niewielkiego naczynia należy wlać wino i żółtka, zacząć ubijać. Kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję mieszaniny, należy do niej zacząć dodawać gorący wywar z garnka. Cały czas należy ubijać. Po dodaniu około szklanki gorącego wina, trzeba powoli wlać ubite żółtka do garnka. Należy ciągle mieszać i uważać by jajka się nie ścięły. Mieszać należy do momentu zgęstnienia zupy. Zupę należy odcedzić i podawać zaraz po ugotowaniu, wtedy jest najsmaczniejsza. Miseczkę z węgierską zupą można ozdobić listkiem mięty.

Zalety Borleves

Węgierska zupa wina – Borleves – znajduje zastosowanie nie tylko na bożonarodzeniowym stole. Z pewnością można ją zaserwować gościom przy innej okazji, dając im możliwość skosztowania tej smacznej, oryginalnej a przede wszystkim zdrowej zupy. Nie można bowiem zapomnieć, że podstawowy składnik tego dania – wino – może być wykorzystywany w celach leczniczych. Już niewielka ilość wina działa pozytywnie na układ krwionośny – serce lepiej pracuje, czego efektem jest lepiej ukrwiony cały organizm. Wino podwyższa poziom dobrego cholesterolu, poprawia pracę nerek, unieszkodliwia zarazki chorobotwórcze. Poza tym wino zawiera wiele minerałów i pierwiastków śladowych, a także witamin (C1, P1, B12, B6, B5, B3, B2, B1 i A) działających pożytecznie dla zdrowia. Zupa z wina prócz dobrego, wykwintnego smaku, działa pozytywnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Węgierska zupa wina – Borleves – jest lubianą świąteczną potrawą. Ale z pewnością każdy kto jej skosztuje, będzie przyrządzał ją częściej niż na Boże Narodzenie.