Brukiew - pomysły na użycie w kuchni

Brukiew jest warzywem o cennych składnikach odżywczych, posiada udowodnione właściwości lecznicze a można z niej wyczarować wszystko - od surówki do ciasta!

Jadalną odmianę brukwi, o żółtym miąższu, nietrudno uprawiać i przechowywać. Zawiera ona dużo witaminy C, soli mineralnych oraz kilka procent cukrów. Jej właściwości lecznicze i profilaktyczne są imponujące. Zapobiega rakowi, dzięki zawartości związków siarki wzmacnia włosy, pomaga przy chorobach skóry, likwiduje zaparcia. Jest niskokaloryczna, dlatego sprzyja odchudzaniu. Pamiętając o tym, że dieta im bardziej różnorodna, tym zdrowsza, spróbujmy włączyć brukiew do naszego menu.

Brukiew na surowo - smaczna i najzdrowsza

  • Surówka. Potrzebujemy pół kilograma brukwi, dwadzieścia deko śliwek, cztery marchewki, szklankę jogurtu, sól i sok z cytryny. Myjemy warzywa; brukiew i marchew obieramy trzemy na tarce. Dodajemy pokrojone śliwki (bez pestek) i mieszamy z jogurtem. Sałatkę doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
  • Leczniczy sok. Brukiew myjemy, obieramy, kroimy na kawałki i przepuszczamy przez sokowirówkę. Otrzymujemy skoncentrowany sok, który jest słodki, z gorzkim posmakiem, i bardzo ostry. Działa oczyszczająco i wzmacniająco na wszystkie organy, szczególnie wątrobę, płuca i na śledzionę. Ze względu na bardzo mocne działanie, dobrze jest łączyć sok z brukwi z sokami z innych warzyw - zwłaszcza z sokiem z marchwi, kapusty i selera.

 

Potrawy z brukwi gotowanej i pieczonej

  • Zupa z brukwi i porów. Brukiew i pora obieramy, kroimy w kostkę lub plasterki, zalewamy wodą i gotujemy (gdy smak brukwi jest cierpki, odlewamy pierwszą wodę i dolewamy świeżej). Dodajemy nieco masła, cukru i soli, a gdy brukiew będzie już zmięknie, sporządzamy zasmażkę z masła i maki i jeszcze około dziesięć minut dusimy. Posypujemy świeżym koprem.
  • Zapiekanka. Dwa kilo brukwi kroimy w kostkę i gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody. Gdy kostki są miękkie, odlewamy pozostałą wodę i dodajemy szklankę śmietany, dwie łyżki cukru, pół kostki roztopionego masła, łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę ziela angielskiego. Składniki dokładnie mieszamy, otrzymaną masę wkładamy do płaskiej formy posmarowanej masłem i posypanej tartą bułkę. Pieczemy pół godziny w piekarniku, w temperaturze około 200 C.

Oryginalne ciasto z brukwi

Potrzebujemy szklankę tartej brukwi, półtorej szklanki mąki, ćwierć szklanki cukru, ćwierć szklanki oleju słonecznikowego, jedno jajko, pół szklanki miodu, cukier puder, sól, cynamon, proszek do pieczenia, imbir i sodę oczyszczoną. W jednym naczyniu mieszamy mąkę, przyprawy (około łyżeczkę każdej z nich), proszek do pieczenia i sodę. W drugim ubijamy jajko z cukrem i miodem, dodajemy brukiew i mleko. Miksujemy suche i mokre składniki razem. Przygotowane ciasto wylewamy do formy i pieczemy w piekarniku przez okołu pół godziny. Ciasto jest dobrze upieczone, gdy wetknięta weń wykałaczka wychodzi czysta. Posypujemy je cukrem pudrem.