Brytyjska marmolada pomarańczowa - przepis i przykłady użycia

Angielska marmolada pomarańczowa może być wybornym dodatkiem do słodkich przekąsek lub jednym ze składników smacznego wielkanocnego mazurka z migdałami

Angielska marmolada pomarańczowa to wyjątkowy przysmak. Doskonale wzbogaca smak naleśników, gofrów i tostów, dodaje także unikalnego charakteru wielu innym potrawom. Marmolada ma idealnie zrównoważony słodko - kwaśny smak i wspaniały aromat pomarańczy. Konfiturę można kupić lub przygotować samodzielnie, czerpiąc radość z własnoręcznie przyrządzonego małego dzieła sztuki kulinarnej.

Marmolada pomarańczowa - przygotowanie

Do przyrządzenia średniej porcji marmolady należy przygotować dwa kilogramy pomarańczy, dwie cytryny, fruktozę żelującą lub specjalny cukier do przetworów i zwykły cukier. Owoce należy dokładnie umyć w zimnej wodzie. Wszystkie pomarańcze trzeba obrać ze skórki. Z trzech najdorodniejszych owoców należy skórkę oddzielić od białej warstwy i gotować w wodzie aż zmięknie czyli przez około godzinę. Pomarańcze następnie należy dokładnie rozdrobnić. Z połowy szklanki cukru i takiej samej ilości wody trzeba przygotować syrop gotując go na wolnym ogniu. Gdy zacznie wrzeć należy wrzucić skórkę pomarańczy, po chwili można dodać również cząstki owoców. Masę należy smażyć na niewielkim ogniu przez kilka minut. Kiedy części pomarańczy zaczną się rozpadać, należy masę lekko przestudzić i przecierając przez sito oddzielić białe części. Marmoladę doprawia się potem sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn, następnie gotuje się jeszcze przez około dwadzieścia minut, w ostatnim etapie dodając odpowiednią dla dwóch kilogramów owoców ilość cukru żelującego (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Gorącą masę nakłada się do czystych słoików i dokładnie zakręca.

Przepisy z marmoladą pomarańczową

Przyrządzona według przepisu marmolada pomarańczowa może być dodatkiem do kanapek, naleśników, gofrów i tostów. Doskonale smakuje również podana na spodeczku razem z gorącą czarną herbatą - ten sposób jest bardzo popularny w Rosji. Bardziej kreatywne zastosowanie marmolady to zaserwowanie jej jako oryginalny dodatek do mięs - głównie pieczeni. Z marmolady można również przygotować wspaniałego mazurka na Wielkanoc. Z dwóch szklanek przesianej mąki pszennej, dwóch jajek, 100 g cukru pudru i kostki masła należy szybko wyrobić gładkie ciasto. Schłodzone trzeba rozwałkować na grubość 2 - 3 centymetrów, wyłożyć nim formę i po nakłuciu powierzchni widelcem w kilku miejscach, zapiec ciasto w temperaturze 170 stopni Celsjusza na złocisty kolor. Następnie należy nałożyć na nie grubą warstwę marmolady pomarańczowej, a wierzch udekorować płatkami migdałów.

Z nami zarobisz łatwo i szybko