Budyń z owocami

Smak doskonale kremowego budyniu z owocami uatrakcyjnią serek homogenizowany, galaretka lub małe biszkopciki.

Budyń z owocami jest prostym i szybkim deserem, który możesz wykonać razem ze swoim dzieckiem. Pociechy będą zachwycone mogąc podjadać składniki w trakcie kolejnych etapów przygotowywania. Włączenie dziecka w proces tworzenia ulubionego deseru, pozwoli mu poczuć się jak prawdziwy kucharz.

 

 

  • Bardzo słodki budyń z owocami
    Na początku przygotowywania pysznego deseru, należy ugotować budyń, który stanie się bazą dla potrawy. W tym celu odlej połowę szklanki mleka i poproś swoją pociechę, aby wymieszała w nim sproszkowany budyń wraz z dwiema łyżkami cukru. Na ogniu ustaw 1,5 szklanki mleka. Po zagotowaniu, wlej zimną masę budyniową i cały czas mieszając gotuj na małym ogniu aż do pojawiania się bąbelków. Kiedy budyń będzie gotowy, dodaj łyżkę masła i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Od czasu do czasu zamieszaj masę, aby uniknąć utworzenia się kożucha. W międzyczasie ubij na sztywno pół szklanki śmietany kremówki. Zimny budyń delikatnie wymieszaj z ubitą śmietanką oraz 100 gramami waniliowego serka homogenizowanego. W pucharkach nałóż warstwami krem i ulubione, miękkie owoce (sezonowe, mrożone lub z kompotu). Budyń z owocami schłódź w lodówce przed podaniem.
     
  • Budyń z owocami i galaretką
    Aby cieszyć się słodkim smakiem pysznego deseru, przygotuj podwójną porcję budyniu waniliowego korzystając z przepisu powyżej. Po ugotowaniu, przelej budyń do pucharków lub dużych szklanek i schowaj do lodówki. W międzyczasie w 700 ml wrzątku rozrób dwie galaretki o ulubionym smaku (na przykład truskawkowym). Kiedy budyń będzie chłodny, zalej go przestudzoną galaretką. Zwróć uwagę na odpowiednie stężenie obydwu warstw, dzięki czemu uzyskasz ładny efekt oddzielnych, kolorowych części. Deser ponownie włóż do lodówki do momentu stężenia galaretki. Przed podaniem, z pomocą dziecka udekoruj ulubionymi owocami (na przykład czerwoną porzeczką) i posyp cukrem pudrem. 
     
  • Budyń z owocami i biszkoptami
    Budyń przygotuj jak w pierwszym przepisie. Poproś dziecko, aby ułożyło na dnie pucharków małe biszkopciki. Następnie namocz ciasteczka herbatą (lub w wersji dla dorosłych alkoholem). Na mokre biszkopty wylej warstwę ostudzonego budyniu. Według własnych upodobań dobierz ilość i rodzaj owoców. Do ułożenia wierzchniej warstwy deseru można użyć np. mieszanki jagód, pokrojonych truskawek oraz niewielkich kulek z arbuza. Na koniec deser schłódź w lodówce. Przed podaniem możesz polać go ulubionym gotowym sosem dostępnym w sklepie. Budyń z owocami będzie wspaniałym ukoronowaniem każdego przyjęcia.