Cannolo, czyli deser prosto z Sycylii

Świeżo upieczone, pachnące rurki, aksamitny, serowy krem i dodatki to przepis na oryginalne, włoskie cannolo.

Na samym południu Włoch leży przepiękna, słoneczna wyspa - Sycylia. Nieziemskie widoki, ciepła woda i piaszczyste plaże zachwycają każdego turystę. Włoskie klimaty można poczuć już dziś, w zaciszu własnego domu, przygotowując sycylijskie cannolo. Są to pyszne, kruche rurki wypełnione po brzegi kremowo aksamitną masą. Najlepiej smakują nieco schłodzone, spożywane w towarzystwie aromatycznej kawy.

Składniki na cannolo

Aby rurki cannolo były kruche i wyśmienite, potrzebne są najwyższej jakości składniki. Przede wszystkim będą potrzebne dwa, duże jaja kurze, 700 gram wysokiej klasy mąki pszennej (na przykład tortowej), czubata łyżka drobnego cukru, szczypta soli oraz 120 gram schłodzonego masła niesolonego o wysokiej zawartości tłuszczu. Można dodać także 100 mililitrów białego wina (opcjonalnie) oraz ziarenka z laski wanilii, aby aromat był bardziej intensywny. Do smażenia potrzebny będzie olej roślinny. Należy także zaopatrzyć się w składniki potrzebne do wykonania kremu, czyli szklanka włoskiego sera - ricotty, 230 mililitrów świeżej, bardzo dobrze schłodzonej śmietany kremowej (o zawartości tłuszczu 36 procent) oraz 170 gram cukru pudru. Inne potrzebne składniki to odrobina startej skórki z cytryny i szczypta cynamonu. Aby urozmaicić przepis można także przygotować czekoladę, w której (po jej rozpuszczeniu) można maczać gotowe rurki.

Wykonanie włoskich rurek

Pierwszy krok to przygotowanie ciasta na cannolo. Mąkę należy przesiać i wymieszać z drobnym cukrem i solą. Dodać pokrojone masło i jajka. Ewentualnie dolać wino. Dokładnie zagnieść ciasto, aby było gładkie, jednolite i dość plastyczne. Schłodzić w lodówce przez 40 minut. Ciasto podzielić na części i rozwałkować na grubość około 0,4 centymetra. W placku zrobić nakłucia za pomocą widelca. Wycinać z ciasta koła o średnicy od 6 do 9 centymetrów. Owijać kółka wokół metalowych rurek i sklejać brzegi. Dużą ilość oleju rozgrzać do wysokiej temperatury. Smażyć rurki partiami, do uzyskania złotego koloru, odsączając je następnie z tłuszczu. Przygotować krem, miksując włoską ricottę z cukrem pudrem. Kiedy masa będzie gładka, dodać cynamon i skórkę z cytryny. Kremową śmietanę ubić na sztywno i delikatnie dodać do masy serowej. Kiedy rurki zupełnie ostygną, napełniać je kremem za pomocą szprycy lub plastikowego woreczka z dziurką. Przed wypełnieniem rurek kremem, można je zamoczyć w płynnej czekoladzie i poczekać aż polewa ostygnie.