Cavatelli z małżami

Pyszne, świeże owoce morza, aromatyczny sos oraz domowej roboty makaron to przepis na włoskie cavatelli z małżami.

Włosi są mistrzami w wyrobie makaronu. Istnieje bardzo wiele rodzajów, kształtów i smaków tego tradycyjnego wyrobu, a jednym z nich jest cavatelli z małżami. Makaron ma kształt małych muszelek, do których dostaje się wyborny sos, tworząc niezwykłe danie. Owoce morza są uwielbiane przez Włochów, dlatego też w przepisie używane są małże.

 

 

  • Wykonanie makaronu cavatelli

Aby cavatelli z małżami było przepyszne, warto samemu zrobić ten oryginalny makaron. Można także zastąpić go już gotowym produktem, który jest łatwo dostępny w większych sklepach. Do samodzielnego przygotowania cavatelli potrzebny będzie kilogram mąki pszennej, jedno jajo kurze, 350 mililitrów przegotowanej, letniej wody oraz sól. Dodatkowym składnikiem jest także oliwa z oliwek (wystarczy łyżka stołowa). Pierwszy krok to przesianie mąki pszennej. Należy tę czynność wykonać dwukrotnie. Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dodać dwie łyżki soli. Jajo kurze dokładnie sparzyć i wbić do mąki. Dodać łyżkę oliwy i odrobinę wody. Ciasto ręcznie wyrabiać, partiami dolewając wodę. Nie jest konieczne zużycie całej wody - zależy to od konsystencji ciasta. Nie powinno być zbyt suche ani zbyt wilgotne, aby nie kleiło się do rąk oraz do stolnicy. Wyrabiać około 10 minut na gładką, jednolitą i zbitą masę, a następnie przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut. Kawałki ciasta wałkować na dość cienki placek i kroić na paseczki. Następnie kroić na małe kawałki i formować muszelki zawijając przeciwległe rogi do środka. Wrzucać partiami do osolonej, wrzącej wody i chwilę gotować.

 

  • Sos do cavatelli z małżami

Kiedy makaron jest już przygotowany, należy przygotować aromatyczny sos. Świeże, oczyszczone małże umieścić w średniej wielkości garnku. Podgrzewać na małym ogniu, a kiedy muszle się otworzą, wyjąć mięso lub pozostawić w środku. Usunąć puste małże oraz te, które się nie otworzyły. Na patelni rozgrzać 4-5 łyżek oliwy z oliwek i dodać 2 ząbki czosnku oraz odrobinę chilli. Drobno pokroić dwa, nieduże, świeże pomidory i wrzucić na patelnię. Można także użyć suszonych pomidorów. Posiekaną natkę pietruszki umieścić na patelni i sos doprawić solą oraz pieprzem. Dodać do niego małże oraz płyn, który z nich wypłynął. Wymieszać z ugotowanym makaronem, chwilę podusić i przełożyć na talerze. Cavatelli z małżami udekorować muszlami i posypać parmezanem.