Chakchouka - śniadanie w afrykańskim stylu

Chakchouka to doskonałe śniadanie afrykańskim stylu, do którego potrzeba kilku świeżych papryk, soczystego pomidora, aromatycznych przypraw i jajek.

Chakchouka to danie śniadaniowe bardzo popularne na północy Afryki, a szczególnie w Tunezji. Jest to doskonała alternatywa codziennej, polskiej jajecznicy, która być może się znudziła. Kolorowa, aromatyczna i pełna smaku chakchouka zapewni udany początek dnia i przeniesie do ciepłej i barwnej Afryki nawet w zimowy, ponury poranek.

Składniki na chakchoukę

By przygotować prawdziwie afrykańskie śniadanie potrzebne będą: trzy łyżki oliwy, sproszkowana papryka około dwóch, trzech łyżeczek, cebula pokrojona w cienkie plasterki, jedna duża czerwona papryka pokrojona w kostkę, jedna zielona papryka pokrojona w kostkę, dwa drobno posiekane ząbki czosnku, jedna mała, posiekana papryczka chili lub łyżeczka sproszkowanego chili, dwa, trzy pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, szklanka wody, sól i pieprz do smaku oraz tyle jajek, ile osób chętnych na chakchoukę. Wprawdzie z jajek można zrezygnować jednak są one dopełnieniem całego dania i doskonale uzupełniają jego smak. Jajka w tym afrykańskim daniu są jak kropka nad "i".

Przygotowanie i podanie afrykańskiego śniadania

Na głębokiej patelni należy rozgrzać olej i wrzucić sproszkowaną paprykę, a następnie podsmażać aż olej zabarwi się na czerwono. Cały proces zajmuje około piętnastu, dwudziestu sekund. Na tak przygotowany olej wrzucamy cebulę i czosnek.Wszystko przesmażamy tak, aby czosnek się nie przypalił, a cebula jedynie zeszkliła a nie przyrumieniła. Następnie dodajemy pomidory, zmniejszamy ogień i dusimy wszystko przez około trzy, cztery minuty. Po tym czasie dodajemy paprykę, wodę, sól, pieprz i posiekane chili. Ogień maksymalnie zmniejszamy, potrawę przykrywamy i gotujemy około dziesięciu minut. W razie konieczności dolewamy w ody tak, by warzywa nie wyschły. W między czasie myjemy jajka i wybijamy je do miseczki tak by nie uszkodzić żółtek. Następnie w gotującej się potrawie przy pomocy łyżki robimy małe zagłębienia, w których umieszczamy po jednym jajku. Danie w takiej formie ponownie przykrywamy i gotujemy przez kolejne dziesięć minut. Gotową chakchoukę podajemy z chrupiącymi grzankami, pełnoziarnistym chlebem lub ciepłą pitą.

Wariacje na temat chakchouki

Chakchouka należy do tego typu dań, z które można przygotować na różne sposoby, modyfikując nieco przepis. Smak potrawy zdecydowanie zaostrzy dodanie pasty harissa, natomiast ciekawego aromatu nada mu kolendra i kminek. Danie warto wzbogacić o mięsne dodatki takie jak wędzone kiełbaski czy owoce może w formie krewetek, a nawet ryby. Świetnie pasowały tu będą również drobno pokrojone bakłażany czy ziemniaki z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.

Z nami zarobisz łatwo i szybko