Chałwa - przepis

Chałwa to przepyszny, łatwy w przyrządzeniu deser, wykonany z mielonego sezamu i płynnego miodu, któremu nie oprze się żaden smakosz kulinarny.

Ten niezwykle słodki wyrób cukierniczy jest znany już od bardzo dawna. Prawdziwa chałwa pochodzi z Indii, a wykonuje się ją z karmelu oraz miazgi nasion oleistych. Jest spopularyzowana na całym świecie, a w szczególności na Półwyspie Bałkańskim. W Bułgarii można zakupić domowy wyrób niemalże na każdym kroku. Istnieje wiele odmian słodkiego przysmaku. Najsłynniejszą chałwę wykonuje się z sezamu, jednak wykorzystuje się także mak, orzechy czy nasiona słonecznika. W Azji produkuje się ją z kaszy manny, a jej konsystencja może być krucha lub półpłynna.

 

  • Przygotowanie sezamu
    Nic tak nie smakuje, jak słodycze własnej roboty. Są zdrowsze, a konsumenci mają pewność, że produkt nie zawiera konserwantów ani dodatkowych barwników. Warto więc przygotować słodkości samemu. Domowej roboty chałwa nie odbiega smakiem od tej, którą można zakupić w supermarkecie. Do przygotowania podstawowego przepisu, należy zaopatrzyć się jedynie w dwa składniki: sezam oraz miód pszczeli. Miód powinien być płynny, aby łatwiej było go połączyć z sezamem, a masa stała się jednolita. Pierwszy krok do wykonania pysznego deseru, to podgrzanie patelni, najlepiej teflonowej, która pozwoli na smażenie bez użycia tłuszczu. Umieścić sezam na gorącej patelni i prażyć go na bardzo małym ogniu. Tę czynność należy wykonywać do czasu, aż sezam zacznie zmieniać kolor. Nie powinno się go zrumienić, a tym bardziej przypalić, albowiem sezam zmienia wtedy swój naturalny aromat i smak chałwy nie będzie satysfakcjonujący. Odstawić produkt z ognia i przełożyć sezam do innego naczynia, a następnie poczekać, aż ostygnie.
  • Dalsze kroki
    Kolejny etap to zmielenie sezamu. Można użyć w tym celu na przykład elektrycznego młynka do kawy. Masa powinna być dość jednolita i gęsta. Już na tym etapie aromat sezamu powinien przypominać chałwę, jednak w smaku jest on niezwykle gorzki. Dlatego też masę należy przełożyć do miski i dodać miód. Jego ilość zależy od indywidualnych preferencji smakowych, jednak przyjmuje się, iż na każde 100 gram sezamu należy dodać 2 łyżki płynnego miodu dobrej jakości. Dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej, bardzo gęstej masy. Ostatni krok to wstawienie przysmaku do lodówki, aby zastygła. Po około 2-3 godzinach chałwę można pokroić na małe kostki i delektować się jej zachwycającym smakiem.
  • Oryginalne dodatki
    Aby urozmaicić smak deseru, można pokusić się o użycie przeróżnych dodatków. Mogą to być na przykład pokruszone orzechy ziemne lub arachidowe, rodzynki, czy migdały. Doskonałym pomysłem jest użycie pistacji bez łupinek. Chałwa idealnie komponuje się także z drobno pokrojonymi, suszonymi owocami, na przykład śliwkami czy morelami. Często dodaje się także różne aromaty, między innymi waniliowy, rumowy a także cytrynowy.