Charakterystyczne składniki kuchni chińskiej

Sztuka kulinarna Chin opiera się na potrawach z ryżu, soi, warzyw, mięs i owoców morza, wzbogaconych przyprawami, bez których nie może funkcjonować kuchnia chińska.

Kuchnia chińska już od wielu lat jest bardzo popularna w Europie. Kusi egzotycznymi smakami, starannością wykonania i podania potraw oraz niespotykanymi na co dzień składnikami. Tradycyjna kuchnia chińska jest mocno zróżnicowana w zależności od regionu, jednak można wyróżnić kilka najbardziej reprezentacyjnych dla całych Chin składników.

 

  • Soja tradycyjnym składnikiem kuchni chińskiej
    Soja, powszechnie uprawiana na terenie Niziny Chińskiej roślina strączkowa, na trwałe wpisała się w sztukę kulinarną Chin. Jest składnikiem wielu potraw, używa się jej również do produkcji sosu sojowego. Produkowany jest w dwóch odmianach; jasnej i ciemnej. Jasny sos sojowy jest rzadszy od ciemnego i ma mniejszą kaloryczność, jest jednak bardziej słony. Kolejnym tradycyjnym w Chinach produktem jest mleko sojowe, powstałe po namoczeniu ziaren soi w wodzie. Mleko sojowe jest bardzo popularnym napojem, wykonuje się z niego także tofu - rodzaj sera. Wszystkie produkty sojowe są bardzo bogate w białko, wapń i sole mineralne. Z tego względu cieszą się dużym uznaniem wśród wegetarian.
     
  • Ryż podstawą chińskich dań
    Ryż jest kolejnym popularnym składnikiem kuchni chińskiej. Poza spożywaniem go po ugotowaniu, produkuje się z niego wiele charakterystycznych składników. Jednym z nich jest wino ryżowe - popularny niskoprocentowy napój alkoholowy. Kuchnia chińska kojarzona jest także z octem chińskim. Ciemny jest bardziej cierpki i wyrazisty, natomiast jasny jest słodszy i delikatniejszy w smaku. Popularnym składnikiem chińskich zup jest makaron ryżowy.
     
  • Przyprawy chińskiej sztuki kulinarnej
    Charakterystyczny smak chińskie dania zawdzięczają przyprawom. Kuchnia chińska zna ich tysiące i często komponuje z ich pomocą zaskakujące mieszanki na zasadzie harmonii pięciu smaków. Do typowych przypraw używanych w tym regionie należą: cebula, suszone papryczki chilli, świeży korzeń imbiru, czosnek, koperek, cynamon oraz wyjątkowo pikantny pieprz syczuański.
     
  • Inne charakterystyczne składniki kuchni chińskiej
    W rejonach rybackich popularne są owoce morza, ryby, sałata morska i wodorosty. Kuchnia szanghajska specjalizuje się w grzybach: mun, shi-take i tak zwanych "uszach chmurkowych", gatunku niedostępnego na polskim rynku. Kuchnia chińska wykorzystuje także inne ciekawe składniki: fasolę mung, pędy bambusa, owoce liczi i rambutana, a także kiszonego według specjalnej receptury ogórka. Wiele z tych składników są dostępne także w Polsce, dlatego każdy może wypróbować charakterystycznych smaków chińskiej kuchni.