Chłodniki owocowe - słodkie i zdrowe

Chłodniki owocowe doskonale zaspokajają głód. Są uwielbiane zwłaszcza przez dzieci, ale i starsi nie dają się oprzeć ich wybornemu smakowi.

Chłodniki owocowe są pysznym i zdrowym daniem. Można je przygotować praktycznie z każdego rodzaju owoców: wiśni, jagód, poziomek czy malin.

Chłodnik wiśniowy krok po kroku
Do przygotowania tego rodzaju chłodnika owocowego potrzebne będą: wiśnie, jogurt naturalny lub kefir, cukier i makaron. Najpierw makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody według przepisu podanego na opakowaniu. Gdy będzie miękki odcedzamy i czekamy aż wystygnie. Pół kilograma wiśni myjemy i wyjmujemy z nich pestki. Następnie zalewamy je wodą, wsypujemy szklankę cukru i gotujemy przez dwadzieścia minut. Gdy owoce ostygną dolewamy dwa duże jogurty naturalne. Wszystko musimy dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Gotowy chłodnik owocowy wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem.

 

Chłodnik owocowy z żółtkami
Sześć żółtek ucieramy z jedną szklanką cukru. Następnie dodajemy dwa duże opakowania chudej śmietanki. Wszystko dokładnie mieszamy. Stawiamy na ogniu i gotujemy. Masę musimy ciągle mieszać aż zgęstnieje. Gdy tak się już stanie, zdejmujemy ją z ognia i studzimy. Kilogram różnych owoców sezonowych (malin, wiśni, truskawek, jagód) miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Dodajemy przestudzoną masę żółtkową. Wszystko doprawiamy do smaku. Możemy też wrzucić do gotowego chłodnika garść owoców, z których zrobiona jest zupa. Całość przelewamy do wysokich szklanek i podajemy mocno schłodzony. Świetnym dodatkiem do tego chłodnika owocowego są lody waniliowe lub bita śmietana.

 

Coś dla dorosłych czyli chłodnik poziomkowy z winem
Kilogram poziomek musimy przebrać, usunąć szypułki i dobrze umyć. Następnie przecieramy owoce przez drobne sitko lub miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Do przygotowanej masy dodajemy pół litra czerwonego, wytrawnego wina i pół litra przegotowanej, ostudzonej wody. Całość doprawiamy cukrem. Wstawiamy do lodówki na trzy godziny. Zupę podajemy dobrze schodzoną. Świetnym dodatkiem do tego pysznego chłodnika owocowego będą ananasy z puszki. Możemy też serwować zupę z dodatkiem biszkoptów.

 

Pyszna zupa z czarnych jagód
Pół kilograma czarnych jagód przebieramy i dokładnie myjemy. Następnie zalewamy wodą i moczymy przez dwadzieścia minut. Po tym czasie jagody wraz z płynem gotujmy na wolnym ogniu, aż staną się miękkie. Gdy to już nastąpi, dokładnie je miksujemy na gładką masę. Dodajemy pół szklanki cukru i szczyptę cynamonu. Możemy również dolać odrobinę czerwonego wina. Przelewamy do wazy i odstawiamy na dwie godziny w chłodne miejsce. W przypadku tej zupy oprócz lodówki może być to też piwnica utrzymująca chłód. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka możemy dodać do niej odrobinę mąki ziemniaczanej i zagotować. Podawać mocno schłodzoną z dodatkiem sucharów lub grzanek.

Dlaczego warto jeść chłodniki owocowe?
Zupy te przygotowane są zazwyczaj z mleka, śmietanki bądź kefiru. Dostarczają zatem naszemu organizmowi dużo wapnia i fosforu. Wzmacniają kości i zęby. Owoce zawarte w chłodnikach owocowych zawierają dużo witamin i soli mineralnych. Czarne jagody mają bardzo dużo witaminy C, wzmacniają odporność i bardzo dobrze działają na wzrok. Truskawki i poziomki poza widaminami zawierają dużo flawonoidów. Dodatkowo są bardzo niskokaloryczne. Wiśnie zawarte w chłodnikach owocowych dostarczają nam witamin z grupy B, a także żelaza i wapnia. Samo zdrowie.