Chłodniki warzywne - doskonałe na lato

Chłodniki warzywne są świetnym sposobem na gorące dni - podane zaraz po wyjęciu z lodówki doskonale chłodzą i zaspokajają głód. Do tego zawierają mało kalorii.

Do napopularniejszych chłodników warzywnych należą: chłodnik litewski, gaspacho i chłodnik ze szparagów. Zupy te są bardzo proste w przygotowaniu i zadawolą nawet najbardziej wyrafinowanego smakosza.

Chłodnik litewski krok po kroku
Jest to aromatyczna zupa z czerwonych buraków. Możemy do niej dodać różne warzywa, na które mamy w danej chwili ochotę. Zaczynamy od ugotowania buraków. Obrane i umyte buraki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości przez około jedną do dwóch godzin. W sezonie letnim lepiej jest użyć buraków młodych lub botwiny. Ugotowane buraki wyjmujemy z garnka i czekamy aż ostygną. Następnie musimy je pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pokrojone buraki wrzucamy do wody, która została po ich gotowaniu. Dodajemy śmietanę lub kefir. Płyn powinien nabrać jasnej, różowej barwy. Kolejnym etapem jest przygotowanie dodatków. Możemy wybrać takie warzywa, jakie lubimy. Do chłodnika litewskiego najlepiej pasuje drobniutko posiekany szczypiorek i koperek. Może to być również rzodkiewka lub ogórek. Gotową zupę musimy wstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny. Podajemy mocno schodzony z dodatkiem pieczywa razowego.

 

Przygotowanie domowego gaspacho
Gaspacho jest chłodnikiem warzywnym wywodzącym się z Hiszpanii. Do jego przygotowania potrzebujemy: pomidory, cebulę, paprykę, czosnek, ogórek, seler naciowy i przyprawy. Na początku musimy sparzyć pomidory i zdjąć z nich skórkę. Następnie pomidory kroimy i usuwamy z nich pestki. Kolejnym krokiem jest przygotowanie pozostałych warzyw. Cebulę kroimy bardzo drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę. Paprykę kroimy w kosteczkę. Ogórek obieramy ze skórki i wyjmujemy pestki. Następnie siekamy. Wszystkie przygotowane warzywa wkładamy do miski. Miksujemy, ale tak, żeby pozostały widoczne kawałki warzyw. Przyprawiamy do smaku. Następnie miskę z gotową zupą nakrywamy folią i wkładamy do lodówki na około trzy - cztery godziny. Chłodnik warzywny podajemy mocno schłodzony. Przelewamy go do miseczek lub wysokich szklanek. Do każdej porcji wkładamy kilka kawałków selera naciowego.

 

Prosty chłodnik ze szparagów
Do przygotowania tej zupy potrzebujemy: jogurt, białe szparagi, fasolkę szparagową, kalafior, paprykę, ogórek, pomidor, seler i przyprawy. Białe szparagi musimy obrać ze skórki. Seler obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie kroimy go w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki. Fasolkę i szparagi kroimy na małe kawałeczki. W kolejnym kroku trzeba zagotować około jednego litra wody z dodatkiem soli i soku z cytryny. Do tak przygotowanego roztworu wkładamy pokrojone warzywa i gotujemy przez pięć - dziesięć minut. Odcedzamy. Pozostałe warzywa, czyli pomidory, ogórki i paprykę siekamy w drobną kostkę. Dodajemy ugotowane warzywa. Wszystko zalewamy jogurtem. Doprawiamy do smaku. Wstawiamy do lodówki na trzy godziny. Podajemy mocno schłodzony z dodatkiem tostów przygotowanych z pieczywa razowego.