Chorwackie pierożki z serem - na to dasz się skusić!

Chorwackie pierożki z serem wyśmienicie smakują z dodatkiem smażonej na maśle bułki tartej, w specjalnej zupie sporządzonej na ostro lub zapiekane w śmietanie

Pierożki z serem z regionu Zagrzebia Chorwaci nazywają štrukli. Są one niezwykle popularne w całej Chorwacji, stanowią również kulinarną atrakcję dla zagranicznych turystów. Mimo że w Polsce pierogi z serem są dobrze znane, to jednak coraz chętniej przyrządzamy je również na sposób chorwacki.

Przepis na chorwackie pierożki z serem

Przygotowywanie pierogów rozpoczynamy od ugniecenie ciasta. W tym celu pięćdziesiąt dekagramów przesianej mąki należy wymieszać na stolnicy z jajkiem, połową łyżeczki soli i dwiema łyżkami oleju. Na koniec należy dodać odrobinę letniej wody i łyżkę octu. Razem dobrze ugnieść na gładką masę. Z wyrobionego ciasta tworzy się trzy kule i każdą z nich smaruje olejem. Ciasto przykrywamy ścierką i odkładamy na pół godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie można już przygotować nadzienie: piętnaście dekagramów masła ucieramy z sześćdziesięcioma dekagramami białego sera, po pewnym czasie dodając cztery roztrzepane jajka i trochę soli. Na koniec dodajemy sto mililitrów kwaśnej śmietany. Gdy już nadzienie jest gotowe, na stolnicy posypanej mąką, należy rozwałkować na cienki placek pojedynczo kule ciasta, po czym zostawić na chwilę, by ciasto przyschło. Po chwili na połowę każdego placka rozkładamy nadzienie, po czym rolujemy ciasto. Każdy rulon dzielimy na dziesięć części, dbając o to, by każdy pierożek pozostał zamknięty. Tak przygotowane pierożki z serem gotujemy w osolonej wodzie przez około piętnaście minut.

Sposób podania pierożków z serem na styl chorwacki

Gotowane pierożki z serem w Chorwacji najczęściej podawane są z podsmażoną na maśle bułką tartą. Poza tym, istnieją jeszcze inne, ciekawe rozwiązania serwowania tego dania. Niezwykle popularne jest podawanie ich w zupie. W dużym garnku należy podsmażyć w małej ilości oleju cebulę, gdy się zeszkli, dodać łyżeczkę sypkiej słodkiej czerwonej papryki i natychmiast zalać litrem wody. Po chwili można dodać soli. Kiedy woda się zagotuje, można wrzucić do niej przygotowane, surowe pierożki i gotować około piętnastu minut. Pod koniec gotowania należy dodać dwie łyżki kwaśnej śmietany oraz posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowaną zupę nalewamy wraz z pierogami na talerz. Dla tych, którzy nie gustują w połączeniu zupy z pierogami, godne polecenia jest zapiekanie pierożków zalanych obficie słodką śmietaną w naczyniu żaroodpornym w piekarniku rozgrzanym do dwustu stopni Celsjusza przez około dwadzieścia minut.