Chrzan wasabi jako inna wersja chrzanu

Jest zielony, zdrowy, piekielnie ostry, pochodzi z Japonii i nazywano go inaczej „łzami samuraja” – czyli wszystko, co powinniśmy wiedzieć o chrzanie wasabi.

Chrzan japoński, wasabia japońska lub po prostu chrzan wasabi to roślina z rodziny kapustowatych, która występuje w Japonii, Korei i na Tajwanie. Uprawiany jest jednak od niedawna także w Kalifornii, w USA (ta odmiana jest jednak dużo łagodniejsza w smaku). Różni się on nieco od chrzanu europejskiego – jest zielony a jego smak jest dużo bardziej ostry, z lekką nutką goryczy. Wasabi stosowane jest głównie w kuchni Japońskiej do tak popularnych dań jak sushi i sashimi. W kuchni polskiej dostępny jest jedynie w postaci proszku lub pasty.

Wasabi w kuchni

Podobnie jak z chrzanu białego z wasabi wykorzystywany jest jedynie korzeń. Jego miąższ wykorzystywany jest do Japońskich dań sashimi, sushi oraz do wielu innych jako dodatek lub przyprawa a nawet odpowiednio przygotowany jako sos. Jest również dodawany do niektórych przekąsek (chipsów, orzeszków i prażonego ryżu). Jeśli chcielibyśmy używać chrzanu wasabi jako zastępstwo chrzanu białego, należy pamiętać o zmniejszeniu porcji, gdyż różnica w ostrości jest znacząca.

Inne zastosowanie wasabi

Chrzan wasabi jest nie tylko doskonałą przyprawą. Ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, moczopędne oraz pobudzanie soków trawiennych stosowany jest jako doskonały środek na dolegliwości trawienne, zatrucia rybami, a także zewnętrznie jako okłady przy dolegliwościach rematycznych i nerwobólach. Ponadto zawiera dużo wapnia, witaminy C i żelaza. Japońscy naukowcy odkryli także, że zapobiega próchnicy zębów.

Jak kupić chrzan wasabi?

Wasabi w Europie występuje jedynie jako proszek lub pasta (nie ma niestety możliwości kupienia go w postaci świeżego korzenia). Jest dostępny w sklepach ze zdrową żywnością, z produktami kuchni azjatyckiej, w wybranych supermarketach i w internecie. Należy jednak uważać, by nie zostać oszukanym kupując wasabi, gdyż wiele firm produkuje zabarwiony europejski chrzan z dodatkiem przypraw nazywając go chrzanem wasabi. W tym celu należy dokładnie czytać etykiety, na których mamy procentowy skład pasty. Istotną cechą jest również to, że chrzan wasabi jest dość drogi - 30 gr zielonego chrzanu w proszku kosztuje około 100 dolarów. Dużo tańszą odmianą jest kalifornijski chrzan wasabi, nie dostępny jednak w Polsce. W naszym kraju możemy kupić pastę wasabi o masie 43 gram, za około 12 złotych, natomiast 30 gr wasabi w proszku kosztuje około 15 złotych. Jeśli chcemy nabyć chrzan japoński w internecie musimy jeszcze doliczyć koszty przesyłki i kilka dni oczekiwania, aż paczka do nas dotrze.

Z nami zarobisz łatwo i szybko