Ciasta bez pieczenia czyli co podać, gdy zepsuł się piekarnik

Ciasta bez pieczenia, którymi uratujesz sytuację i oczarujesz gości to ciasta z dodatkiem żelatyny, ciasta na gotowych produktach oraz ciasta gotowane.

Gdy zepsuje się piekarnik, warto poszukać przepisów na desery, których przyrządzenie nie wymaga jego użycia. Nie ma obawy, odpowiednio przygotowane i ładnie ozdobione będą doskonale prezentowały się na stole i świetnie smakowały. Ciasta bez pieczenia mają wiele zalet, przede wszystkim są niedrogie, łatwe do zrobienia i nie wymagają dużego nakładu pracy. Właściwie nie mogą się nie udać, a gospodyni unika ryzyka związanego z zakalcem. Bez użycia piekarnika można przygotować deser niemal na każdą okazję.

 

 

  • Ciasta z żelatyną
    Wyśmienitą alternatywą dla ciast pieczonych są ciasta utwardzane żelatyną. Chodzi o wszelkiego rodzaju serniki na zimno, ptasie mleczka, przygotowywane na bazie galaretek i mleka bądź serków waniliowych, ale też takie, w których skład wchodzą masy śmietanowe czy kakaowe ścinane żelatyną i ozdabiane sezonowymi owocami oraz desery zawierające musy owocowe utwardzane żelatyną. Takie ciasta zwykle są kolorowe, ładnie wyglądają na stole, przyciągaj wzrok kompozycjami barw, pewnie właśnie dlatego ich amatorami bywają dzieci. Należy więc dodać, że desery z owocami, przetworami mlecznymi oraz galaretką są jak najbardziej odpowiednie dla dzieci, ponieważ zawierają witaminy i wapń, a ich smak wzbogaca naturalny smak owoców.
  • Ciasta na gotowych produktach
    W przygotowaniu ciast bez pieczenia jako składnik utwardzający konstrukcję mogą być wykorzystywane gotowe produkty, takie jak herbatniki, krakersy, biszkopty czy wafle. Przekładając je różnego rodzaju kremami i masami (też serowymi) można stworzyć pyszne i atrakcyjnie wyglądające desery, w tym również torty. Należy jednak pamiętać, że gotowe produkty zawierają substancje konserwujące i poprawiające smak oraz tłuszcze, a zatem często są wysokokaloryczne i niekoniecznie zdrowe. Warto więc przed zakupem sprawdzić skład surowcowy wyrobów z których będzie zrobione ciasto.
  • Ciasta gotowane
    Ciasta bez pieczenia to również takie ciasta, których przyrządzenie wymaga jedynie połączenia składników w procesie gotowania. W taki sposób powstają na przykład różnego rodzaju bloki – masy z mleka w proszku, masła oraz orzechów i rodzynek, które później zastygają w brytfankach lub foliowych rękawach. Polane czekoladą i ozdobione wiórkami kokosowymi bardzo ładnie wyglądają na stole i wyśmienicie smakują. Istnieją też specjalne formy do gotowania ciast. Przy ich użyciu można przygotować babkę.