Ciasto czekoladowo-buraczane - pyszne połączenie

Niezwykłe połączenie czekolady i buraków dzięki odpowiedniemu przygotowaniu daje w efekcie niecodzienne, aromatyczne ciasto czekoladowo-buraczane, które już podbiło serca wielu osób.

Nietypowe połączenia smaków w kuchni nie wszystkim odpowiadają. Niejednokrotnie jednak podbijają podniebienia smakoszy. W Polsce coraz częściej otwieramy się na niebagatelne smaki, dlatego też coraz większym uznaniem cieszy się oryginalne i smaczne ciasto czekoladowo-buraczane. Połączenie to zadziwia wielu amatorów słodyczy, większość z nich jest jednak zadowolona z kulinarnego efektu końcowego tej niecodziennej kombinacji.

Składniki na ciasto czekoladowo-buraczane

Do przygotowania przysmaku niezbędne będzie 250 gram ciemnej, gorzkiej czekolady, trzy stosunkowo duże jajka, 100 gram mąki pszennej, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 150 gram cukru kryształu. Można użyć cukru pudru, ale trzeba wsypać go odpowiednio mniej. Ponadto potrzebna jest połowa szklanki oleju, najlepiej słonecznikowego, ale może go również zastąpić na przykład olej rzepakowy. Do ciasta można dodać kilka kropli ekstraktu z wanilii albo odrobinę świeżej wanilii. Najważniejszym składnikiem są jednak czerwone buraki - jeden średni lub dwa małe oraz garść posiekanych migdałów. Potrzebna będzie także forma, najlepiej tortownica o średnicy 22-23 centymetrów, papier do pieczenia i masło do wysmarowania blachy.

Sposób przygotowania czekoladowego deseru z burakami

Ciasto czekoladowo-buraczane nie wymaga wiele pracy. Czekoladę wystarczy połamać na drobne kawałki i rozpuścić ją w kąpieli wodnej, czyli innymi słowy włożyć do garnuszka nad rondelkiem z gotującą się wodą bądź roztopić w mikrofali. W tym przypadku trzeba jednak bardzo uważać, żeby czekolady nie spalić - ważne jest mieszanie regularne. Następnie należy odstawić ją do przestygnięcia. W tym czasie można przygotować sobie formę i wstawić piekarnik na 180 stopni, a przy opcji z termoobiegiem na około 160 stopni. Buraki trzeba obrać ze skórki, utrzeć na tarce na najmniejszych oczkach, po czym przecedzić je tak, by nie były zbyt wilgotne. Całe jajka ubić, dodać cukier, po trzech minutach wlać olej i dalej ubijać, najlepiej za pomocą miksera. W dalszej kolejności dosypujemy pozostałe produkty: mąkę, migdały, ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia oraz sodę - wszystko mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Do mieszanki należy stopniowo dodawać buraki, następnie rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, cały czas trzeba lekko mieszać. Gotową masę wylewamy do przygotowanej tortownicy i rozprowadzamy równomiernie. Ciasto czekoladowo-buraczane trzeba piec około godziny, warto jednak sprawdzić je już po 45 minutach. Po wyłączeniu piekarnika nie należy go od razu wyciągać, gdyż ma tendencję do opadania, warto odczekać trzydzieści minut. Następnie dobrze jest takie ciepłe ciasto wyciągnąć z formy, ponieważ po całkowitym ostygnięciu może się do niej przykleić.