Ciasto morelowe – pyszne przykłady

Ciasto morelowe na kruchym spodzie, z dodatkiem kremu czekoladowego i galaretki lub w innych wersjach: z sosem waniliowym czy aromatycznym kakao.

Każda pora roku sprzyja przygotowaniu różnych pyszności, dlatego kiedy przychodzi czas na świeże owoce, warto spróbować zrobić ciasto morelowe. Jest wiele przepisów na ten wyśmienity deser, jednak te podane poniżej zawsze się udają, a także zachwycają aromatem i smakiem.

Ciasto w łatki
Do przygotowania prostego, kruchego ciasta morelowego należy przygotować następujące składniki:
½ kilograma mąki
30 dekagramów masła
5 jajek
5 łyżek cukru pudru
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1,5 kilograma moreli
Mąkę wymieszać z masłem, proszkiem do pieczenia, cukrem oraz żółtkami. Podzielić ciasto na trzy równe części. Pierwszą z nich rozwałkować na cienki placek i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Owoce obrać i pokroić na talarki. Wyłożyć nimi wcześniej przygotowany placek. Do drugiej części ciasta dodać kakao, dokładnie połączyć. Zeskrobywać z ciemnego ciasta małe elementy i pospać nimi ciasto z morelami (zrobić kruszonkę). Następnie ubić pianę na sztywno, dodając partiami cukier. Wyłożyć na ciasto. Ostatni kawałek wyrobionego ciasta także pokruszyć i wysypać na przygotowane ciasto morelowe. Piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni.

Czekoladowo - orzechowa nuta
Ten przepis na ciasto morelowe przypadnie do gustu dzieciom, albowiem jednym ze składników jest krem orzechowo - czekoladowy. Należy przygotować:
1 szklankę mąki
½ szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka proszku do pieczenia
4 jajka
3 galaretki morelowe
krem orzechowo-czekoladowy
1,5 kilograma obranych moreli
Z białek ubić sztywną pianę, dodając cukier i cukier waniliowy. Do gotowej piany dodać żółtka, ubijając tak, aby powstała puszysta masa. Na koniec ostrożnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Aby przygotować morelową masę, zmiksować owoce i zagotować. Do jeszcze nieostudzonych owoców, dodać galaretki. Chłodne ciasto przekroić na pół. Wysmarować częścią masy morelowej, odstawić do zastygnięcia. Następnie posmarować kremem i przykryć drugim plackiem. Polać pozostałą masą morelową i odstawić do stężenia.

Wersja angielska
Istnieje także inna wersja przepisu, tym razem w wydaniu angielskim. Potrzebne składniki:
½ kilograma moreli
275 gram mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
125 gram cukru
2 duże jajka
125 gram masła
175 mililitrów mleka
2 łyżki dżemu morelowego
150 gram serka homogenizowanego
cukier waniliowy
płatki migdałów do ozdoby
Blaszkę wysmarować tłuszczem. Morele oczyścić, pokroić w kostkę. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier. Masło rozpuścić i dodać jajka. Dodać mleko. Dobrze wymieszaną masę dołączyć do mąki i cukru. Do ciasta dodać pokrojone morele i połączyć ze sobą. Wierzch wygładzić. Ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ostudzić i wyjąć z formy. Dżem morelowy podgrzać, dodając łyżkę wody. Wymieszać z serkiem homogenizowanym i cukrem waniliowym. Ubić mikserem na gładką masę. Wierzch ciasta pokryć przygotowanym sosem i posypać migdałami uprażonymi na suchej patelni. Ciasto morelowe naljepiej jest podawać na zimno.