Ciasto na pizzę: przepis

Przy pomocy składników dostepnych w każdym sklepie można wyczarować ciasto na pizzę pasujące do naszych gustów - pulchne i miękkie lub cienkie i chrupiące.

Pizza to jedna z najsłynniejszych włoskich potraw, jednak jej pierwowzór powstał już w starożytnym Egipcie. Dzisiaj każdy z nas może zamówić to danie w pizzerii lub zrobić je samemu w domu, używając kilku prostych składników, piekarnika i metalowej blachy. Każdy ma też swoje upodobania dotyczące ciasta na pizzę - niektórzy wolą bardzo cienkie, inni z kolei lubią nieco grubsze. Właśnie dlatego najlepiej pizzę zrobić samemu. W tym celu potrzebnych jest kilka składników, które można nabyć w każdym sklepie spożywczym, co znacznie ułatwia robienie ciasta na pizzę.

Pulchne ciasto na pizzę
Porzebne składniki
- 340 gram mąki (dwie szklanki)
- jedno duże jajko
- 75g drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- trzy łyżki oleju
- jedną łyżeczkę cukru
- pół łyżeczki soli

Na początek podgrzać mleko, pilnując jednak, aby nie doprowadzić go do wrzenia. Dodać do niego drożdże i cukier. Mąkę najlepiej przygotować w dużej misce, wlać do niej powstałą masę z mleka, drożdży i cukru. Wbić całe jajko, dodać trzy łyżki oleju, sól i w miarę upodobań można dodać ulubioną przyprawę, na przykład oregano albo bazylię. Ciasto bardzo dokładnie zagnieść. Ulepić z niego kulę, posypać mąką i odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut. Powinno ono w tym czasie znacznie urosnąć. Po odczekaniu dwudziestu minut, ciasto rozwałkować i rozłożyć na dużą blachę. Gotowe ciasto na pizzę należy przybrać składnikami według własnego uznania. Do uprzednio rozgrzanego piekarnika wsadzić pizzę i piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Bardzo cienkie ciasto na pizzę
Potrzebne składniki
- 300 gram mąki (niecałe dwie szklanki)
- pół szklanki letniej wody
- 2 dkg drożdży
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- dwie łyżki oleju

Najpierw należy połączyć ze sobą połowę wody, dwie łyżki mąki, cukier i drożdże, i całość pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Pozostałą mąkę przesiać przez sitko, dodać do niej sól, resztę wody i wyrośniętą masę z drożdżami. Ciasto bardzo dokładnie wyrobić. Można je uznać za prawidłowo wyrobione, gdy bez problemu odchodzi od rąk i zrobi się mocno puszyste. To ciasto nie wymaga odłożenia do wyrośnięcia. Dużą blachę należy dokładnie posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto cienko rozwałkować, robiąc nieco grubszy brzeg. Do brzegu można zawinąć kawałki sera żółtego, dzięki czemu nie będzie suchy, a nabierze pysznego smaku. Całość dokładnie rozłożyć na blachę. Na gotowe ciasto na pizzę nakładamy składniki i sosy według uznania. Należy pamiętać, aby składniki nie były zbyt "mokre". Pizzę wstawiamy na 15 - 20 minut do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 - 220 stopni. Najlepiej spożywać ją od razu po sporządzeniu.