Co można jeść podczas biegunki

Lekkostrawne kleiki, gotowane warzywa, sucharki i czerstwa bułka to zalecane posiłki, które powinno się jeść podczas biegunki.

Przykra dolegliwość, jaką jest biegunka, może popsuć niejedne plany. Często występuje podczas podróży, kiedy jest szczególnie uciążliwa. Jeśli trwa dłużej niż kilka dni, konieczna jest konsultacja lekarza, albowiem organizmowi grozi odwodnienie. Tę chorobę leczy się głównie lekkostrawną dietą. Istnieje kilka wskazówek, co jeść podczas biegunki, aby szybciej powrócić do zdrowia.

 

Podstawowe zalecenia
Podczas biegunki konieczne jest dobre nawadnianie. Jest to niezwykle istotne, albowiem częste wymioty, czy wypróżnienia mogą być groźne dla zdrowia, a w ekstremalnych przypadkach nawet życia. Powinno się regularnie spożywać niegazowaną wodę mineralną (gazowane napoje mogą wzmagać przykre dolegliwości). Ponadto dobrym sposobem jest picie niesłodzonej, czarnej herbaty (bez cytryny). Inny sposób to spożywanie substancji zawierających skrobię. Przykładem jest wodnisty kisiel, który można przygotować samemu lub rozpuścić gotowy proszek. W pierwszym i drugim dniu należy jeść podczas biegunki kleiki, w żadnym wypadku nie wolno rezygnować ze spożywania posiłków.

 

Lekkostrawne potrawy
W pierwszych dniach należy spożywać herbaty ziołowe, które będą łagodzić nadwyrężone jelita. Są to przede wszystkim: melisa, rumianek czy dziurawiec. Ponadto dobrym dla żołądka posiłkiem będą kleiki na bazie wody i ryżu lub kaszy manny. Kleik ryżowy można przygotować z 2 łyżek ryżu, odrobiny świeżego masła, szczypty soli i wody. Ryż należy opłukać i zalać trzema szklankami wody. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 40 - 50 minut. Dodać odrobinę masła i podawać na ciepło. Kleik z kaszy jęczmiennej przygotowuje się w ten sam sposób, z tą różnicą, że kaszę należy gotować 60 minut dłużej. Bogatszą, ale nadal lekkostrawną wersją potrawy jest kleik z płatków owsianych wykonany na warzywnym wywarze. Pietruszkę i kawałek selera umyć i pokroić w kostkę. Ugotować z dodatkiem dwóch szklanek wody, a następnie odcedzić. Pół szklanki płatków owsianych zalać czterema szklankami wody i gotować około 60 minut na małym ogniu, często mieszając. Połączyć z warzywami i dodać odrobinę masła.

 

Kolejne kroki w stronę złagodzenia objawów biegunki
Od trzeciego dnia powinno się spożywać od 5 do 6 małych, regularnych posiłków. Można wtedy wykonać słodką wersję kleiku, na przykład z mlekiem i jabłkami. Pół szklanki ryżu opłukać i ugotować z pięcioma szklankami wody. Gotować około godziny, często mieszając, aby ryż się nie przypalił. Jabłko umyć, obrać ze skórki, przekroić i wyciągnąć gniazdo. Pokroić w kostkę i dodać do ryżu kilka minut przed końcem gotowania. Przetrzeć przez sitko i dodać ciepłe mleko. Dodać odrobinę cukru. Spożyć na ciepło. Warto przegryzać co jakiś czas dietetyczne sucharki lub czerstwą bułkę. Świeże pieczywo czasem szkodzi. W piątym dniu można spróbować przygotować małą porcję gotowanych ziemniaków z odrobiną masła. Po szóstym dniu powinno się jeść podczas biegunki kanapkę z pszennego pieczywa z dodatkiem masła i chudej szynki. Dobrym pomysłem jest spożycie odtłuszczonego twarożku, gotowanego mięsa, warzyw, jaj ugotowanych na miękko. Nie należy jednak jeść surowych owoców i warzyw.