Co sprzyja zachorowaniom na kamicę żółciową?

Zachorowaniom na kamicę żółciową sprzyja niezdrowy tryb życia, dieta bogata w tłuszcze, brak aktywności fizycznej, a także uwarunkowania genetyczne czy zaburzenia hormonalne.

Kamica żółciowa polega na wytrącaniu się w drogach żółciowych złogów czyli kamieni żółciowych powstałych z prawidłowych składników żółci takich jak cholesterol, bilirubina czy wapń. Kamienie mogą osiągać bardzo duże rozmiary. Charakterystycznym objawem kamicy jest tak zwany napad kolki żółciowej. Objawia się ona silnym bólem w nadbrzuszu lub prawym podżebrzu, który promieniuje do prawej łopatki. Napady bólowe występuje przeważnie w nocy. Istnieje kilka czynników, które mogą sprzyjać powstawaniu tej choroby.

 

  • Genetyka kamicy  i zaburzenia funkcjonowania
    Przyczyny tej choroby nie zostały jeszcze całkowicie wyjaśnione. Istnieje jednak wiele czynników, które mogą spowodować pojawienie się jej. w tworzeniu się kamieni odgrywa rolę bardzo wiele różnorodnych czynników. Można wśród nich wymienić między innymi: zastój żółci, zaburzenia gospodarki cholesterolowej, zakażenia żółci, zaburzenia hormonalne, nieprawidłowe funkcjonowanie komórek wątroby jak również zmiany w składzie fizycznym żółci. W niektórych przypadkach można również mówić o wrodzonej skłonności do kamicy czyli uwarunkowaniach genetycznych. Jeśli w najbliżej rodzinie występowały przypadki kamicy żółciowej istnieje większe prawdopodobieństwo powstania kamieni niż w przypadku osób u których w rodzinie nie odnotowywano takich przypadków. Ujemne działanie na funkcjonowanie wątroby mogą mieć także tabletki antykoncepcyjne zawierające estrogeny. Dlatego na kamicę żółciowa częściej zapadają kobiety. Częściej występuje również u kobiet ciężarnych. Poza tym na kamicę żółciową choruje znacznie więcej osób w podeszłym wieku niż młodych. 
     
  • Choroby i błędy dietetyczne jako przyczyny kamicy żółciowej
    Istnieje wiele chorób, w przebiegu których wyraźnie wzrasta częstość występowania kamicy. Należą do nich między innymi: cukrzyca, otyłość, zapalenie trzustki, marskość oraz choroby miąższu wątroby, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, niedoczynność gruczołu tarczowego, przewlekła niedokrwistość jak również zwężenie lewego ujścia żylnego. W trakcie trwania wyżej wymienionych chorób, pacjent musi stosować różnego rodzaju leki, które również mogą przyczynić się do tworzenia się kamieni. Niestety kamienie żółciowe są również następstwem błędów dietetycznych. Związane są one ze spożywaniem zbyt dużej ilości tłuszczów oraz siedzącym trybem życia. Dlatego aby zapobiegać kamicy żółciowej do minimum należy ograniczać potrawy ciężkostrawne i bogate w tłuszcze oraz ograniczyć spożywanie kawy i czarnej herbaty. Bezwzględnie należy unikać potraw smażonych. Dieta powinna być bogata w błonnik, a posiłki małe. Najlepiej jeść 4-5 razy dziennie, ale w małych ilościach. W przypadku zachorowań na kamicę żółciową nie bez wpływu jest również palenie papierosów oraz nadużywanie alkoholu.