Cynamonowe muffinki - przepis

Pachnące, cynamonowe muffinki można przyrządzić w krótkim czasie, przy użyciu niewielu składników, a ich smak jest niepowtarzalny.

Muffin to inaczej okrągłe, puszyste ciastko w kształcie pokaźnej babeczki, które przyrządza się przy użyciu różnych dodatków. Mogą to być słodkie produkty, na przykład czekolada, orzechy czy karmel. Cynamonowe muffinki zazwyczaj przygotowuje się z jabłkami. Ciastka idealnie komponują się z owocami, a nawet z warzywami czy mięsem, kiedy nie należy dodawać cukru i słodkich aromatów. Swoją popularność początkowo zdobyły w USA oraz Kanadzie, jednak dziś znane są na całym świecie. W Wielkiej Brytanii serwowane są na ciepło z dodatkiem masła, podczas popołudniowego „five o'clock”.

  • Przygotowanie foremek
    Aby przyrządzić cynamonowe muffinki, potrzebne są przede wszystkim specjalne foremki. Papierową, kolorową i wzorzystą wersję można zakupić w większości supermarketów w niskiej cenie (już od 3 złotych). Ten wariant sprawdza się, kiedy ciastka mają być serwowane gościom lub dzieciom, albowiem papierowe foremki zazwyczaj są przyozdobione fantazyjnymi wzorami. Inny rodzaj foremek to te, wykonane z silikonu. Może być to jedna duża forma z specjalnie wydrążonymi wnękami na wylanie ciasta lub pojedyncze, mniejsze foremki.
  • Wybór składników
    Każdy deser powinien się udać, jeśli do jego wyrobu wykorzystuje się jedynie świeże produkty wysokiej jakości. Do przygotowania muffinek należy zaopatrzyć się w jedno świeże jajo, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, aby ciasto dobrze urosło, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dla podkreślenia aromatu, 1-2 łyżeczki cynamonu oraz szklankę mleka o wysokiej zawartości tłuszczu (3,6%). Potrzebne będą także 100 gramów masła, 120 gramów cukru, 300 gramów mąki pszennej i 1 opakowanie cukru waniliowego. Ważne jest, aby zakupić cukier z dodatkiem prawdziwej wanilii, albowiem łatwo jest się pomylić i kupić sztuczny cukier wanilinowy, który nie daje pożądanego aromatu.
  • Przygotowanie krok po kroku
    Pierwszy krok, aby zrobić puszyste cynamonowe muffinki, to wymieszanie wszystkich sypkich składników, czyli mąki pszennej, cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia, kawy rozpuszczalnej oraz cynamonu. Masło należy roztopić w małym garnku, podgrzewając je na bardzo małym ogniu, aby się nie przypaliło. Odstawić z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Następnie roztopione masło należy ubić z jajkiem i mlekiem na gładką, puszystą masę. W trakcie ubijania dodawać składniki sypkie i miksować, aż wszystkie produkty się połączą, a ciasto będzie miało dość płynną, jednolitą konsystencję. Ostatni krok to wypełnienie foremek powstałą masą. Należy pamiętać, aby foremki napełniać jedynie do ¾ wysokości, albowiem cynamonowe muffinki powinny zwiększyć swoją objętość w trakcie pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem, jednak w przepisie ilość cukru jest dość duża, więc ciastka powinny być wystarczająco słodkie. Przed upieczeniem można do muffinek dodać jabłka lub jagody, co spowoduje, że ciastka będą bardziej wilgotne.