Czernina – staropolski przepis

Aby skosztować staropolskiej czerniny, należy zaopatrzyć się w składniki, niezbędne do jej przyrządzenia, ugotować zupę oraz przygotować kluski kładzione.

Czernina, zwana również czarną polewką jest tradycyjnym staropolskim daniem. W dawnych czasach w Polsce podawano ją kawalerowi, któremu odmawiano ręki panny. O Czarnej polewce wspomina na przykład Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu”. Podstawowymi składnikami czerniny są rosół oraz krew z kaczki bądź kury (rzadziej używa się krwi królika bądź prosięcia). Zupa ma bardzo charakterystyczny, słodko-kwaśny smak, który zawdzięcza dodatkowi owoców, miodu oraz octu winnego.

 

 

  • Składniki na czerninę i kluski kładzione

Do przygotowania czerniny będą potrzebne następujące składniki: podroby i krew z kaczki, 25 dag wołowiny, Włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por, cebula), przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, goździk, majeranek, sól), suszone owoce (śliwki, gruszki i jabłka, rodzynki), łyżka trzyprocentowego octu winnego, pół łyżeczki miodu, trzy łyżki soku wiśniowego.  
Do ich przygotowania będzie potrzebne półtorej szklanki maki, dwa jajka, szczypta soli oraz pół szklanki wody.

 

  • Sposób przyrządzania czerniny:

Do krwi należy dodać trochę soli oraz ocet i miód, a następnie starannie ją ubić, aby pozostała płynna. Z mięsa, podrobów, włoszczyzny oraz przypraw ugotować rosół. Należy pamiętać o przypaleniu cebuli na palniku, co nada wywarowi charakterystyczny zapach. Po ugotowaniu warzywa pokroić w paski, a mięso w kostkę. Suszone owoce umyć, dodać gwoździk, zalać szklanką wody i ugotować w osobnym garnku, a następnie przecedzić. Wywar należy dodać do rosołu, wymieszać. Przestudzony rosół stopniowo dodawać do krwi, nieustannie mieszając. Do tak powstałej zupy włożyć pokrojone warzywa, mięso oraz ugotowane owoce. Całość należy zagotować często mieszając. Doprawić do smaku solą i majerankiem. Po zestawieniu z ognia do zupy wlać sok wiśniowy i zamieszać. Czerninę podaje się z ugotowanym makaronem (najlepiej łazankami), kluskami kładzionymi bądź ziemniakami.

 

  • Przygotowanie klusek kładzionych

Czernina najlepiej smakuje, kiedy spożywa się ją z kluskami kładzionymi. Ich przygotowanie nie jest skąp likowane i na pewno zajmuje mniej czasu niż ugotowanie makaronu. Mąkę należy wsypać do miski, wbić jajka, wlać wodę i dodać szczyptę soli. Składniki starannie wymieszać. Niewielkie porcje ciasta, nabierane na czubek łyżki, wkładać do gorącej, lekko osolonej wody. Gotować kilka minut, a następnie wyjąć kluski z wody przy pomocy łyżki cedzakowej.