Czym charakteryzuje się kuchnia syczuańska?

Najpopularniejszą spośród ośmiu regionalnych smaków chińskich jest kuchnia syczuańska, której znakami rozpoznawczymi są wyrazistość i niepowtarzalny pikantny smak.

Nie ulega wątpliwości, że kuchnia syczuańska jest najbardziej wyrazista. Większość osób żartuje sobie mówiąc, że można by nią nakarmić smoka. Jest w tym powiedzeniu ukryty charakter kuchni, którą nie sposób wyobrazić sobie bez ostrej papryki chili i pikantnego pieprzu syczuańskiego. Obowiązuje ona głównie w zachodniej części Państwa Środka – bardzo żyznej i bogatej w uprawy (między innymi ostrej papryki).

 

 

  • Pikantność kuchni syczuańskiej

Co ciekawe, początkowy charakter kuchni był o wiele bardziej łagodny. Jednakże już wtedy wpływ na jej smak wywierały między innymi: cebula, czosnek i imbir. Z czasem do tych przypraw dołączyły kolendra, douchi (fermentowana czarna fasola) , anyż gwiaździsty oraz zhacai – marynowane warzywa. Obecnie elementarnym dodatkiem pozostaje jednak chili. Upodobanie do ostrej przyprawy, mieszkańcy tego regionu tłumaczą, że skutecznie pomaga im się pozbyć wewnętrznej wilgoci oraz stanowi doskonały duet z uprawianym tutaj ryżem. Przykładem na pikantność kuchni syczuańskiej jest mapo doufo, czyli duszone tofu z chili, w sosie z mielonego mięsa. Jako ciekawostkę, warto wiedzieć, że potrawa ta, pochodzi od pani Chen – żony szefa kuchni w dynastii Qing.

 

  • Kuchnia syczuańska – rozmaitość dań

Chińska odmiana kuchni może pochwalić się ponad pięcioma tysiącami różnorodnych dań. Kulinarne bogactwo jest uwarunkowane obfitymi plonami tego regionu. Syczuańscy kucharze są uznawani za mistrzów w procesie przetwarzania żywności (duszenie, marynowanie), dzięki czemu wykreowali wiele wyrafinowanych potraw. Są również perfekcyjni w łączeniu odmiennych smaków – ostrych, kwaśnych i słodkich, dodając do tej mieszanki unikalnego pieprzu, który nadaje egzotyczny smak. Klasycznym przykładem jest tutaj suan la tang, czyli zupa ostro – kwaśna. W kuchni syczuańskiej równie popularną techniką jest smażenie w rozgrzanym woku oraz lekkie wędzenie, zapewniające delikatny aromat dymu. W całych zaś Chinach, sławne są wędzone żeberka, czy też podwędzana w liściach herbacianych kaczka. Wizytówką kuchni syczuańskiej jest także smażony z papryczkami chili kurczak – tak zwany gongbao ji ding. Będąc w tym rejonie warto spróbować podwójnie gotowanej wieprzowiny oraz karpia w ostro – słodkim sosie. Nie wolno także pominąć jedzonego na zimno makaronu – si liang mian. Kuchnia syczuańska jest wspaniałym doświadczeniem kulinarnym, jednakże należy uważać na podniebienie, które może nie wytrzymać chińskiego pikantnego smaku.