Czym charakteryzuje się kuchnia włoska?

Kuchnia włoska jest uwielbiana przez każdego - wegetarian, wielbicieli owoców morza, czy warzyw. Składa się z wielu popularnych i znanych na całym świecie potraw jak pizza, makarony typu spaghetti czy lasagne, a także z wyśmienitych serów, win i deserów.

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej lubianych i popularnych w Polsce. Składa się w dużej mierze z potraw mącznych, z warzyw, a także z owoców morza. Charakterystyczne dla włoskich smaków są różnego rodzaju aromatyczne przyprawy jak oregano, czosnek czy bazylia. Kuchnia włoska jest dosyć łatwa i prosta w przygotowaniu, może stanowić miłą odmianę na codziennym stole, a przy odrobinie fantazji stać się rarytasem, który zaskoczy nawet najbardziej wybrednych gości.

Nie tylko pizza!

Dominującą potrawą włoskiej kuchni, która jest znana na całym świecie jest oczywiście pizza. Ciasto drożdżowe do wykonania pizzy jest łatwe do przygotowania nawet w domu. Do tego dowolna ilość składników, jak kawałki kurczaka, czy tuńczyka, różnego rodzaju owoce morza, sery i dodatki jak oliwki, pomidory i papryka wzbogacą smak i spowodują, że każdorazowo przygotowana pizza będzie smakowała inaczej. Ze smaków kuchni włoskiej Polacy uwielbiają także makarony. Ten najpopularniejszy, czyli spaghetti może być przyrządzany w wersji pikantnej lub łagodnej, z pieczarkami, z sosem pomidorowym czy mięsnymi pulpecikami.Także lasagne - zapiekany makaron z sosem pomidorowym i beszamelem ma swoje korzenie we Włoszech. Jeśli dołożyć jeszcze do tego włoskie tortellini czy ravioli - pierożki nadziewane mięsnym, warzywnym czy serowym farszem, to wybór potraw jest naprawdę imponujący. Mniej znana w Polsce, za to bardzo ceniona we włoskiej kuchni jest focaccia, czyli ciasto drożdżowe, podobne jak w pizzy, jednak podawane bez zapiekania z serem, czy dodatkami. Można je serwować z oliwą z oliwek, masłem, czy z mieszanką ziół jako przystawkę lub dodatek do posiłku.

Nieodkryte smaki kuchni włoskiej.

Różnorodne sposoby przyrządzania, niezliczona ilość składników i dodatków sprawiają, że kuchnia włoska nigdy nie jest nudna, a przede wszystkim każdemu smakuje. Potrawy włoskie kryją w sobie kilkadziesiąt rodzajów sera, wina, jak również lubianych na całym świecie deserów: panna cotta, tiramisu, nie mówiąc o znanych każdemu lodach. Do przygotowania włoskiej potrawy bez problemu znajdziemy składniki w polskich sklepach, w przyrządzeniu pomogą nam z pewnością własna fantazja i odrobina talentu kulinarnego. Należy pamiętać, że wiele pomysłów w kuchni włoskiej zostało zaczerpniętych z życia codziennego, w którym brakuje czasu na gotowanie wymyślnych potraw. Wszak makaron polany sosem pomidorowym i udekorowany świeżymi ziołami i oliwkami jest potrawą kuchni włoskiej w czystym wydaniu. Voila!