Czym można zastąpić w tamarynd?

Ze względu na kwaśny smak owoców tamaryndowca, w kuchni możemy zastąpić go sokiem z cytryny, śliwkami lub morelami.

Tamarynd, znany również jako powidlnik lub tamaryndowiec indyjski, to wiecznie zielone drzewo tropikalne, rosnące głównie w Indiach. Jego charakterystyczną cechą są długie owoce z mięsistym miąższem. Wiele osób wierzy, że posiada on właściwości oczyszczające krew. Owoce powidlnika mają brązową barwę, zbliżoną do cynamonu i długość około dwudziestu centymetrów. Najczęściej miąższ owoców tamaryndowca używany jest w kuchni indyjskiej. Jest bogaty w wapń i witaminę B, cechuje go charakterystyczny kwaśno-słodkawy smak.

Cytryna i suszone owoce zamiast tamaryndu

Tamarynd w kuchni, ze względu na swój kwaśny smak, najczęściej zastępowany jest sokiem z cytryny. Wystarczy wymieszać sok z cytryny, ewentualnie z limonki, w równych proporcjach z wodą. Jeżeli chcemy zastąpić miąższ tamaryndowca, wystarczy do dwóch łyżek soku dodać łyżeczkę brązowego cukru (ilość cukru uzależniona jest od osobistych preferencji smakowych). Miąższ w smaku przypomina nieco przetwory śliwkowe, zatem śliwki (najlepiej kwaśne) są też odpowiednim zamiennikiem owoców powidlnika w kuchni. Cierpki i kwaskowaty smak tamaryndowca mogą zastąpić także kwaskowate morele. Dla uzyskania optymalnego smaku, możemy również wymieszać sok z cytryny z dżemem śliwkowym lub suszonymi śliwkami czy morelami. Słodycz suszonych owoców, w połączeniu z kwasowością cytryny stworzy słodkawy i lekko pikantny smak, zbliżony do powidlnika właśnie. Możemy również zrobić przecier ze zmiksowanych w równych proporcjach suszonych moreli, pozbawionych pestek śliwek, posiekanych daktyli i soku z cytryny. Jedna łyżka tak powstałego przecieru jest odpowiednikiem jednej łyżki pasty z tamarynda.

Amchur i sos Worcestershire w zastępstwie tamaryndu

Innym sposobem na uzyskanie podobnego smaku jest użycie mango w proszku, czyli przyprawy o cierpkawym smaku, zwanej amchur. Przyprawa wytwarzana jest z niedojrzałych owoców mango i smakuje całkiem podobnie do owoców powidlnika, głównie ze względu na cierpki i kwaskowaty posmak. W celu zastąpienia miąższu, musimy użyć o połowę więcej amchury. Zatem, jeśli przepis mówi o dodaniu łyżki tamarynda, dodajemy półtorej łyżki sproszkowanego mango. Niezawodnym zamiennikiem może okazać się także sos Worcestershire, również znany jako sos Worcester. W swojej oryginalnej recepturze zawiera wyciąg z owocu tamaryndowca, zatem jest jego naturalnym substytutem w kuchni. Jego pikantny i jednocześnie lekko kwaśny i słodkawy smak idealnie nadaje się do gotowania indyjskich potraw. Sos wystarczy użyć zamiennie w proporcji 1:1, czyli na jedną łyżkę tamaryndu przypada jedna łyżka sosu.