Czym różnią się weganie i wegetarianie?

Wegetarianie rezygnują z produktów mięsnych, nie odrzucając wszelkich wytworów odzwierzęcych, zaś bardziej radykalni weganie szukają w kuchni całkiem nowych smaków.

Rezygnacja z mięsa zwykle wiąże się z dążeniem do jak najlepszej formy fizycznej i psychicznej. Zarówno jednak wegetarianie, jak i tym bardziej weganie często stawiają u podstaw swojego żywienia względy etyczne. Dieta związana z ograniczeniem lub całkowitym wyeliminowaniem produktów odzwierzęcych jest, w ich opinii, drogą do ograniczenia cierpienia zwierząt, a zarazem wyborem bardzo ekologicznym. Czasem również zdarza się, iż osoba decyduje się na taki sposób żywienia ze względów zdrowotnych.

 

 

Odmiany wegetarianizmu

Zazwyczaj sądzi się, że wegetarianie całkowicie rezygnują z mięsa we wszystkich postaciach. Jednak odmian wegetarianizmu jest bardzo wiele. Ichtiwegetarianie jedzą na przykład ryby, rezygnując jednocześnie ze wszelkich innych produktów mięsnych. Owowegetarianie zachowują w swoim menu jajka, a laktowegetarianie spożywają regularnie nabiał i przetwory mleczne. Wszyscy wegetarianie starają się komponować zdrowe i smaczne posiłki w oparciu o dużą ilość warzyw i owoców. Bardzo częstym składnikiem menu wegetarian są przetwory sojowe, dostępne na rynku w postaci parówek, wędlin oraz gotowych dań: gulaszów czy nawet flaków o całkowicie bezmięsnym składzie. Te produkty są przeznaczone dla wegetarian, którzy nie chcą rezygnować z dobrze znanych z mięsnej kuchni smaków i kompozycji. Soja jest zarazem produktem bogatym w białko, którego głównym źródłem jest mięso. Dla wegetarian jest to najlepsza alternatywa.

 

  • Weganie - o krok dalej niż wegetarianie

Pomysł na życie, jaki promują weganie, wydaje się dużo bardziej radykalny i skomplikowany niż arkana wegetariańskiej kuchni. Weganie starają się całkowicie zastąpić produkty pochodzenia zwierzęcego wytworami roślinnymi. Wiąże się to z odrzuceniem mleka, jajek i nabiału. Te produkty najczęściej zastępują: mleko sojowe oraz tofu. Weganie stawiają na samodzielne przygotowywanie potraw, nie tolerują bowiem żadnych dodatków takich, jak żelatyna pochodzenia zwierzęcego. Specjalne produkty wegańskie można też nabyć w działach ze zdrową żywnością, które można znaleźć w większości marketów. Wegetarianie znajdą w kuchni wegańskiej wiele atrakcyjnych produktów dla siebie. Jednak nie można tej relacji tak do końca odwrócić, ponieważ weganie w swoich ograniczeniach są dużo bardziej restrykcyjni. Nie oznacza to, że ich kuchnia jest uboga. Weganie bardzo często odkrywają wartość egzotycznych warzyw, rozmaitość kasz, odmian ryżu i makaronu. Wegetarianizm wydaje się wprawdzie dużo łatwiejszy do przyjęcia, za to weganizm jest całkowitym otwarciem na zupełnie nową kuchnię.