Daktyle - właściwości i zasotosowanie w kuchni

Daktyle to zdrowe i wartościowe owoce, które znajdują szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni arabskiej, ale także w daniach typowo europejskich.

W Polsce daktyle spotkać można najczęściej w postaci suszonych owoców. Suszenie nie zmienia jednak w znaczący sposób ich wartości odżywczych i smaku - owoce daktylowca zawierają bowiem niewiele wody. Są bardzo słodkim i sycącym, a do tego niezwykle wartościowym przysmakiem, mającym liczne zastosowania w kuchni.

 

 

  • Daktyle - niezwykłe właściwości

Daktyle to twarde owoce o bardzo dużej zawartości cukrów, nawet do 80%. Mimo tego ich spożycie nie podnosi poziomu cukru we krwi. Daktyle zawierają salicylany, substancję składową aspiryny, dlatego owoce te mają właściwości podobne do leku - pomagają zwalczyć ból, zapalenia i gorączkę. Spożywane w postaci wysuszonej poprawiają perystaltykę jelit, jednocześnie oczyszczając je. Dzięki temu zmniejszają ryzyko zachorowania na raka okrężnicy. W krajach arabskich uznawane są za skuteczny afrodyzjak. Ze względu na słodki smak i fakt, że są bardzo sycące, daktyle polecane są jako przekąska dla osób dbających o linię - szybko zaspokajają apetyt na słodycze. Zawierają pierwiastki takie, jak potas, żelazo, fosfor oraz magnez, do tego witaminy PP, B1, B2 i A. Uzupełniają niedobory glikogenu w organizmie, a cukry proste, zawarte w daktylach, przyswajają się błyskawicznie. Dlatego są one doskonałym produktem dla sportowców.

 

  • Zastosowanie daktyli w kuchni

Daktyle są bardzo słodkimi owocami, dlatego w kuchni europejskiej najczęściej wykorzystuje się je jako substytut cukru. Są wspaniałą alternatywą dla białego kryształu, wykorzystywaną przez osoby dbające o linię i starające się żyć zdrowo. Nadają się do słodzenia ciast i deserów. Daktyle wystarczy zaparzyć wrzątkiem, a następnie rozgnieść widelcem bądź zblendować. Słodka daktylowa pasta może być dodawana do ciast, lodów, deserów z kaszy manny lub serka mascarpone. Warto spróbować także tradycyjnego dania tunezyjskiego - farki, czyli kaszy kuskus z orzechami i daktylami, podawanej na śniadanie lub podwieczorek. Pastę ze zblendowanych daktyli można doprawić ulubionymi orientalnymi przyprawami takimi, jak kardamon i cynamon, a następnie wymieszać z serem ricotta. Wówczas powstaje pyszny dip do owoców bądź masa do smarowania tostów. Daktyle wzbogacą nawet proste, tradycyjne owsiane ciasteczka. Stają się one dzięki temu przekąską odpowiednią przy wzmożonym wysiłku fizycznym. Dodając daktyle do ciastek, należy pamiętać o tym, by użyć mniejszej ilości cukru, niż polecono w przepisie.