Dania z makiem - propozycje

Delikatny i nie wymagający dużego nakładu czasu i pracy, makowiec instant oraz naleśniki z makiem i sosem pomarańczowym to nie tylko uczta dla podniebienia, ale również zdrowa i pożywna potrawa.

Dania z makiem są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Nie każdy wie, że już starożytni Egipcjanie cenili mak za jego właściwości uspokajające oraz przeciwbólowe. Dzisiejsi eksperci wykazują, że mak jest źródłem witamin (A, B3, C, D, E), ma działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe. Należy jednak zaznaczyć, że mak jest produktem wysokokalorycznym (100 g = 478 kcal i około 43 gram tłuszczu). Przygotowując dania z makiem trzeba zachować umiar. Oto kilka propozycji smacznych i łatwych w przygotowaniu potraw.

Makowiec instant

Tradycyjnym daniem z maku jest makowiec. Wiele jednak przepisów wymaga dużej uwagi i wprawy w pieczeniu ciast. Zaprezentowana tutaj propozycja makowca instant, jest szybkim, smacznym i przede wszystkim, bardzo prostym do przyrządzenia daniem z makiem. Należy przygotować 250 gram mąki, 115 gram masła, 250 gram cukru, 2 duże jajka, 1 proszek do pieczenia, 3 łyżki maku (koniecznie ma być suchy) i 1 łyżeczkę olejku pomarańczowego. Utrzeć masło z cukrem, dodać całe jajka, miksować minutę, dodać mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olejek i mak. Dobrze wymiksować i przełożyć do formy, piec ok 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniu Celsjusza.

Naleśniki z makiem i sosem pomarańczowym

Mak doskonale smakuje z bakaliami i z pomarańczą. Ciekawe zestawie tych składników występuje w naleśnikach. Gdzie do ciasta można dodać maku, do farszu zaś, ulubioną mieszankę bakalii. Do przygotowania ciasta potrzebne będą 1 budyń waniliowy, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki mąki, 2 jajka, 1 łyżka maku, 2 łyżki oleju, szczypta soli. Produkty należy ze sobą zmiksować i na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki. Farsz powstanie po zmiksowaniu 200 g białego sera z 100 ml słodkiej śmietany i 2 łyżkami cukru. Na samym końcu, już nie miksując, należy dodać ulubioną mieszankę bakalii. Całości dopełni pyszny pomarańczowy sos. 2 pomarańcze obierz ze skórki, pokrój na cząstki. Do rondelka wlej 1 litr soku pomarańczowego, który gotuj na dużym ogniu, aż odparuje połowa, dodaj pokrojone pomarańcze, otartą skórkę z pomarańczy oraz 1/4 łyżeczki imbiru. Całość gotuj od 3 do 5 minut. Gorący sos wylej na naleśniki z makiem.