Dereń w kuchni - co z niego przyrządzić?

Dereń jest owocem niedocenianym, ale dziś można już spotkać przepyszne wina, likiery, nalewki oraz konfitury dereniowe i sosy do mięs.

Owoce derenia od dawna są wykorzystywane w medycynie ludowej, współcześnie również codzienna kuchnia docenia ich zalety. Przede wszystkim dereń bogaty jest w witaminy C oraz A, magnez i potas oraz doskonale działa w przypadku wszelkiego rodzaju dolegliwości żołądkowych, zwłaszcza biegunki. Przyrządza się z niego głównie wina i nalewki, sosy i syropy, ale zdarzają się także dżemy i konfitury.

Konfitura dereniowa

Przepis na konfiturę z derenia przypomina recepturę na klasyczną konfiturę na przykład z borówki amerykańskiej. Do jej przygotowania potrzebnych jest: pół kilograma dojrzałych owoców derenia (ważne, by nie zbierać ich z krzaczka, tylko odczekać, aż same spadną - to dowód, że są wystarczająco dojrzałe), pół litra wody oraz kilogram cukru. W pierwszej kolejności należy owoce umieścić w durszlaku i opłukać pod strumieniem zimnej wody, następnie usunąć z nich pestki. Wodę trzeba zagotować, potem dodać do niej cukier i gotować na małym ogniu, póki całość nie zgęstnieje. Gdy konsystencja zacznie przypominać syrop, należy dodać owoce derenia i gotować jeszcze około pięciu minut. Garnek z taką konfiturą należy odstawić na bok do częściowego przestygnięcia, a następnie jeszcze raz zagotować ją i poczekać, aż owoce zrobią się miękkie. Gotową konfiturę trzeba przełożyć do wcześniej wygotowanych bądź wyparzonych słoików, po czym szczelnie zakręcić je i odstawić na bok wieczkiem do dołu.

Mięso w dereniowym sosie

Do przygotowania tego dość nietypowego dania potrzebnych jest około 60 dag dowolnego mięsa, choć niektórzy twierdzą, że z owocami derenia najlepiej komponuje się drób, głównie kurczak. Na tę ilość wystarczy 10 dag wypestkowanego derenia, niewielka cebula, 2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki pasty pomidorowej, tłuszcz, sól, goździki, ziele angielskie, liść laurowy, płaska łyżka cukru, rodzynki i migdały. Przygotowanie dania należy rozpocząć od ugotowania mięsa i odstawienia wywaru, który przy tym powstał. Następnie trzeba pokroić cebulę w kostkę i przesmażyć ją na tłuszczu, a potem dodać do niej mąkę, tworząc w ten sposób zasmażkę. Do przygotowanej podstawy wlewamy wywar, następnie pastę pomidorową i doprawiamy do smaku, całość zagotowujemy. Gdy sos będzie się już gotował, należy dodać pozostałe składniki, w tym owoce derenia. Przyprawy można na koniec odcedzić. W międzyczasie mięso należy pokroić na kotlety i ułożyć na talerzach, po czym zalać je przygotowanym sosem. Do tego dania najbardziej pasuje ryż i makaron, ale mogą być także ziemniaki.