Dieta cukrzycowa

Prawidłowo dobrana i stosowana dieta cukrzycowa jest warunkiem długiego życia chorych we względnym komforcie - bez widocznych objawów choroby i bez powikłań cukrzycowych

U chorych na cukrzycę indywidualnie dobrana dieta cukrzycowa jest jednym z trzech czynników warunkujących zachowanie zdrowia oraz uniknięcia powikłań wynikających z choroby. Pozostałe dwa czynniki to: systematyczne przyjmowanie leków zaleconych przez lekarza i prowadzenie zdrowego trybu życia, który polega na wystrzeganiu się stresów, umiejętności odpoczywania oraz zapewnieniu organizmowi niezbędnej dawki ruchu.

Główne zasady diety cukrzycowej

Chorzy na cukrzycę powinni zachowywać dietę ubogotłuszczową wyważoną energetycznie. Dieta cukrzycowa może tylko pokrywać potrzeby energetyczne organizmu związane z procesami życiowymi oraz z wykonywaniem pracy zawodowej. Wszelki nadmiar energii jest szkodliwy, gdyż powoduje zbędny przyrost masy ciała. Osoby starsze, prowadzące mało ruchliwy tryb życia, powinny stosować dietę ubogoenergetyczną. Natomiast młodzi ludzie chorzy na cukrzycę, szczupli, pracujący fizycznie, mogą spożywać bardziej energetyczne potrawy. Bardzo ważne jest również przestrzeganie regularności spożywania posiłków w ciągu dnia. Najlepiej, aby śniadanie obiad i kolacja chorych zawierały po około 25% dziennej ilości węglowodanów, a dwa lżejsze posiłki (drugie śniadanie i podwieczorek) powinny zawierać 10-15% węglowodanów. Chorzy, którzy cierpią na nocne niedocukrzenia, muszą około godziny 23 zjeść niewielki posiłek.

Produkty żywieniowe dozwolone w diecie cukrzycowej

Pokarmy węglowodanowe: przetwory zbożowe, ziemniaki, ryż, wszelkie rodzaje pieczywa (szczególnie wskazane jest pieczywo razowe). Owoce: grejpfruty, cytryny, truskawki, poziomki, żurawiny i wszystkie inne o małej zawartości fruktozy. Warzywa szczególnie polecane chorym na cukrzycę: pomidory, kalafior, kapusta, ogórki, cykoria, pory, buraki, kabaczki, marchew, sałata i szparagi. Spośród potraw białkowych należy wybierać te, które zawierają jednocześnie mało tłuszczu: chude mleko, ser twarogowy, chude gatunki wędlin, chude mięsa (wołowina, drób, mięso końskie, dziczyzna). Ryby: pstrąg, lin, dorsz, karaś, okoń i sandacz.

Produkty, które w diecie cukrzycowej są niewskazane

Węglowodany proste: cukier, czekolada, cukierki, dżem i miód. Owoce bogate w cukier: banany, śliwki, czarne porzeczki. Wszystkie tłuste mięsa (szczególnie wieprzowina) oraz tłuste wędliny, słonina, smalec, łój barani oraz wołowy. Tłuste ryby: śledzie, karp, szproty, halibut, węgorz, łosoś. Potrawy białkowe: tłuste mleko, tłuste sery, masło w dużych, a nawet w średnich ilościach, mleko pełne w proszku, ser topiony i żółty. Dieta cukrzycowa nie toleruje napojów alkoholowych i piwa; dopuszczalny jest kieliszek wina wytrawnego raz dziennie.