Digestif - co podać po jedzeniu?

Problemom żołądkowym po obfitym posiłku zapobiegnie wypicie digestifu – mocnej wódki, tradycyjnej polskiej nalewki lub drinka.

Najlepszym sposobem na poprawienie trawienia i uniknięcia bólu żołądka jest wypicie po posiłku bardzo mocnego alkoholu - tak zwanego digestifu. Wiedzę o sprzyjających zdrowiu trunkach posiadamy od naszych przodków, którzy od lat przyrządzali wyśmienite nalewki oraz wódki owocowe. Również współcześnie wyrób własnych alkoholi cieszy się niesłabnącą popularnością. Jednak należy pamiętać, że dla optymalnych efektów napój należy spożyć nie przed, a po obfitym daniu.

 

  • Gotowe digestif
    Najpopularniejsze digestify to likiery ziołowe i bardzo mocne alkohole. Trawienie przyspieszy kieliszek popularnej polskiej wódki. Dla fanów zagranicznych trunków poleca się klasyczną angielską brandy, włoską grappę lub francuski armagnac. Ulgę żołądkowi przyniosą także takie francuskie likiery, jak benedictine czy chartreuse. Alkohol należy podawać z lodem, a mocny pić powoli.
     
  • Tradycyjne nalewki jako digestif
    Od dawien dawna digestifem w Polsce były różnego rodzaju nalewki. Do wykonania przepysznej nalewki owocowej należy przygotować 1 kg czarnej porzeczki. Owoce zasypać, posypać 50 dag cukru i odstawić w dużym słoju na trzy doby. Po tym czasie porzeczki zalać litrem wódki i połową litra spirytusu. Dodać przekrojoną laskę wanilii oraz cztery ziarna kardamonu. Mieszankę pozostawić na dwa tygodnie. Dwa razy dziennie płyn potrząsnąć. Na koniec zlać nalewkę do butelek. Równie dobra w smaku jest nalewka kminkowa. Na początku jej wykonywania, należy zagotować razem dwa litry wody i 250 gramów kminku. Gotować pod przykryciem 10 minut, uzupełniając wyparowany płyn przegotowaną wodą. Po tym czasie całość przefiltrować. Zrobić karmel z pół kilograma cukru. Następnie połączyć go z wywarem z kminku. Wszystko ostudzić i wymieszać z litrem spirytusu 95%. Nalewkę odstawić na trzy dni.
     
  • Drinki do podania jako digestif
    Zwolennicy wyszukanych drinków mogą wypróbować jako digestif proponowane mieszanki alkoholi. Bardzo prostym i szybkim do wykonania drinkiem jest Negroni. Do szklanki należy wlać po kolei 1/3 ginu, 1/3 czerwonego Martini oraz 1/3 Campari Bitter. Całość wymieszać łyżką, a do środka włożyć plasterek pomarańczy. Amatorzy tropikalnych smaków będą zachwyceni Mint Surferem. Aby go wykonać należy przygotować szklankę napełnioną kostkami lodu. W shakerze wymieszać 20 ml polskiej wódki z miętą, 20 ml likieru melonowego, 20 ml wyciśniętego z cytryny soku oraz 50 ml soku jabłkowego. Mieszankę przelać do przygotowanej wcześniej szklanki. Dopełnić Spritem lub 7-upem. Drinki będą nie tylko doskonałym digestifem, lecz również pysznym dopełnieniem posiłku.