Dosy - naleśniki po indyjsku

Złociste i chrupiące dosy, nadziane farszem o lekko egzotycznym smaku, stanowią ciekawą alternatywę dla tradycyjnych naleśników, wprowadzając do kuchni powiew orientu.

Dosy lub dosza to cieniutkie naleśniki z ryżu i soczewicy, które mogą być nadziewane różnymi farszami z mięsa lub warzyw. Nie są trudne w przygotowaniu anu pracochłonne, jednak wymagają sporo cierpliwości, bo gotowego dania można spróbować dopiero drugiego dnia. Efekt wynagradza jednak czas czekania, ponieważ naleśniki są smaczne, chrupiące i efektowne.

Przygotowanie ciasta naleśnikowego na dosy

Do przygotowania masy należy przygotować ryż długoziarnisty i fasolkę mung w proporcji dwa do jednego. W bardziej ekonomicznym wydaniu fasolkę można zastąpić soczewicą. Ziarna powinny zostać zalane letnią przegotowaną wodą i moczone przez całą noc. Następnie trzeba opłukać je w zimnej wodzie i zmiksować na gładką masę z odrobiną soli. Powinno mieć konsystencję śmietany, jeśli jest zbyt gęste należy dodać wody. Naleśniki smaży się na dużej płaskiej patelni z obu stron. Powinny być dosyć cienkie i mieć złocisty kolor.

Farsz curry

Dosy można nadziać lekko orientalnym słodko - kwaśnym farszem warzywnym. Do jego przyrządzenia potrzebne są dwie różnokolorowe papryki, marchewka, 1-2 cebule, pietruszka, pędy bambusa, limonka, przyprawa curry, imbir i olej sezamowy. Warzywa należy pokroić w cienkie słupki i usmażyć na rozgrzanym oleju. Aby miały chrupiącą skorupkę można posypać je łyżeczką cukru. Do farszu można również dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Farsz przyprawiamy sokiem z limonki, przyprawą curry imbirem, solą i pieprzem do smaku. Warzywa nakładamy na dosy i składamy je na pół.

Farsz z brokułami i boczniakami

Do jego przygotowania potrzebne są jedna lub dwie cebule, ćwierć kilko boczniaków i pół główki brokuła. Cebulę siekamy, grzyby kroimy a brokuła dzielimy na różyczki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy wszystkie składniki przez nie więcej niż 10 minut. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i nakładamy do naleśnika.

Pikantny dip do dosów

Sosem można doprawić dosy z farszem lub bez nadzienia. Należy przygotować majonez, ketchup, sos sojowy, szczypiorek, czosnek, paprykę chilli i musztardę. Pięć łyżek majonezu, taką samą objętość ketchupu i łyżeczkę musztardy należy dokładnie zmieszać. Czosnek zmiażdżyć w prasce lub zmiksować i również dodać do sosu. Gotowy dip można doprawić do smaku pieprzem, papryką i siekanym szczypiorkiem.

Z nami zarobisz łatwo i szybko