Drożdżowe bułeczki na niedzielne brunch - przepis

Wykonanie drożdżowych bułeczek wymaga tylko odpowiedniego zagniecenia ciasta i czasu, by wyrosło - potem wystarczy już tylko uformować bułeczki i upiec we właściwej temperaturze.

Zapach i smak drożdżowych bułeczek zawsze wprowadza świąteczny nastrój, dlatego są one idealnie na niedzielny brunch. Co prawda ich przygotowanie jest czasochłonne (ciasto musi wyrosnąć), ale końcowy efekt na pewno zadowoli nawet największych smakoszy a samo wykonanie ciasta nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych, dlatego może się tego podjąć również osoba debiutująca w kuchni.

  • Składniki na drożdżowe bułeczki
    - 550 gram mąki pszennej
    - 40 gram świeżych drożdży
    - 2-3 łyżki masła
    - 1 szklanka mleka
    - 2 jajo
    - 3 łyżki cukru
    - cukier waniliowy
    - szczypta soli
    - świeże jagody, twarożek bądź czekolada
  • Przygotowanie ciasta
    Tajemnica miękkości drożdżowych bułeczek tkwi we właściwym przygotowaniu ciasta. Najpierw należy przygotować rozczyn, czyli rozpuścić drożdże w szklance letniego (nie gorącego) mleka i zasypać całość kilkoma łyżkami mąki. Rozczyn trzeba postawić na piętnaście minut w ciepłym miejscu, aby wyrósł. Po piętnastu minutach do rozczynu trzeba dodać resztę mąki, jajko, cukier waniliowy, trzy łyżki cukru, szczyptę soli oraz roztopione i przestudzone masło i zagnieść ciasto. Dobrze wyrobione ciasto gwarantuje miękkość bułeczek, dlatego warto zrobić to starannie. Zagniecione ciasto musi jeszcze wyrosnąć, dlatego trzeba je postawić na co najmniej godzinę w ciepłym miejscu. Ważne: ciasto drożdżowe musi wyrosnąć, inaczej będzie pękać podczas pieczenia. Nie należy jednak dopuścić do przerośnięcia ciasta, gdyż wtedy po upieczeniu będzie ono miało kwaśny smak.
  • Formułowanie i pieczenie bułeczek
    Gdy ciasto odpowiednio wyrośnie (podwoi swoją pierwotną objętość) należy je jeszcze raz, krótko, zagnieść, podzielić na równe części (około sześćdziesiąt gram jedna) i zabrać się do formułowania drożdżowych bułeczek. Można je nadziewać w zależności od upodobań smakowych i pory roku obsypanymi cukrem jagodami, kawałkami czekolady bądź twarożkiem. Uformowane bułeczki należy ułożyć na przykrytej pergaminem blaszce w około dziesięciocentymetrowych odstępach i odstawić na piętnaście minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika warto posmarować bułeczki masą z ubitego jajka, wtedy będą błyszczące i posypać kruszonką. Drożdżowe bułeczki pieczemy w temperaturze 190oC przez 25 – 40 minut. Ważne: pieczenie ciasta w za niskiej temperaturze na pewno doprowadzi do powstania zakalca. Upieczone drożdżowe bułeczki można posmarować lukrem (jeśli nie zostały wcześniej posypane kruszonką).