Durian - czysty egzotyzm

Durian to owoc, który charakteryzuje się przede wszystkim dużymi rozmiarami, wykwintnym smakiem, a także intensywnym, nieprzyjemnym zapachem.

Durian (inaczej zwany rościanem lub zybuczkowcem) to roślina należąca do rodziny wełniakowatych. Jest to drzewo pochodzące z południowo-wschodnich regionów Azji i osiągające nawet 50-70 metrów wysokości. Charakterystyczne dla niego są między innymi kwiaty o niezbyt przyjemnym zapachu, wyrastające wprost z gałęzi. Roślina ta znana jest jednak głównie z ogromnych owoców, których waga może wynieść od 3 do 4 kilogramów. Mogą one osiągać nawet 30 centymetrów długości.

Dziwny owoc

Durian uważany jest za jeden z najdziwniejszych owoców na świecie. Osiąga on zaskakująco duże rozmiary. Ponadto pokryty jest krótkimi, grubymi kolcami, z wyglądu przypomina więc ogromny kasztan. Dojrzałe owoce pękają na kilka części, odsłaniając jadalny miąższ. Charakterystyczną ich cechą jest wydzielanie bardzo nieprzyjemnego zapachu (przypominającego połączenie „aromatu” wydzielanego przez gnijącą cebulę, czosnek i padlinę), wydzielanego przez dojrzewającą skórkę. Z tego względu wiele osób jest zagorzałymi przeciwnikami spożywania tego owocu. Należy jednak wiedzieć, że nieprzyjemny zapach rekompensowany jest przez wspaniały smak zybuczkowca. Według jego wielbicieli przypomina on mieszankę kilku smaków: delikatnego serka, migdałów, orzechów, malin i sherry. Połączenie takie podobno daje rewelacyjny efekt i sprawia, że owoc dosłownie rozpływa się w ustach. Należy go spożywać zawsze wkrótce po rozłupaniu, gdyż wraz z upływem czasu zapach wydzielany przez skórkę staje się intensywniejszy, co znacząco utrudnia delektowanie się smakiem.

Wykorzystanie owocu w kuchni

Durian jest owocem bardzo pożywnym – w jego skład wchodzi duża ilość węglowodanów (około 17 procent) i tłuszczów (prawie 5 procent). W krajach, w których jest uprawiany, najczęściej spożywany jest w formie surowej, jako wykwintny deser. Miąższ pochodzący z owoców niedojrzałych, który nie odstrasza swoim nieprzyjemnym zapachem, wykorzystywany bywa czasem w formie gotowanej i dodawany do mięs, sosów, zup. Ciekawą propozycją podania owocu niedojrzałego jest zapieczenie go w liściach bananowca wraz z mięsem mielonym, ostrymi przyprawami i masłem. Miąższ bardzo przejrzały, po usunięciu skórki może zostać usmażony, dzięki czemu powstanie z niego smaczna marmolada. Może być on także wykorzystywany do produkcji napojów czy cukierków. W celach kulinarnych wykorzystane mogą być również nasiona tego zybuczkowca. Nie mogą być jednak one spożywane w postaci surowej, należy je uprażyć. Po takim zabiegu smakują jak kasztany lub orzechy. Warto pamiętać o tym, że owoce rościanu są nietrwałe i nie można ich eksportować, więc ich wspaniałym smakiem możemy cieszyć się jedynie w krajach, w których rosną.