Duże ciasto czekoladowe – kiedy przychodzi dużo gości

Duże ciasto czekoladowe to idealny pomysł na wykonanie szybkiego i niedrogiego deseru, którym można poczęstować wielu gości.

Kiedy nie ma się czasu na przygotowanie pracochłonnego, wykwintnego deseru, na przykład tortu, warto skusić się na wykonanie dużego ciasta czekoladowego. Koszt zakupu produktów nie jest duży w porównaniu do innych słodkości. Ciasto jest uniwersalne, albowiem czekolada jest uwielbiana przez większość kulinarnych smakoszy.

  • Składniki
    Aby zrobić duże ciasto czekoladowe należy przygotować następujące składniki:
    4 szklanki mąki (około 680 gramów)
    2 szklanki cukru pudru (około 400 gramów)
    2 szklanki mleka (około 500 mililitrów)
    pół szklanki oleju (około 120 mililitrów)
    2 jajka
    2 małe łyżeczki sody oczyszczonej (13 gramów)
    2 czubate łyżki kakao (około 16 gramów)
    słoik dżemu (smak dowolny na przykład porzeczkowy lub wiśniowy)
  • Wykonanie
    Do dużej miski dodawać po kolei każdy składnik w kolejności podanej wyżej. Zmiksować produkty na gładką masę i wlać ją na dużą blachę, wysmarowaną tłuszczem. Można dodać bakalie lub suszone owoce. Należy pamiętać, aby bakalie dodawać już po umieszczeniu masy w blasze do pieczenia, inaczej opadną na dno. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Dobrym pomysłem jest przygotowanie czekoladowej polewy. Dwie tabliczki gorzkiej czekolady rozpuścić w małym garnku i dodać odrobinę mleka lub śmietanki. Jeszcze ciepłą wylać na ciasto i odstawić do ostygnięcia. Duże ciasto czekoladowe zawsze się udaje, można je także przełożyć dowolnym kremem.
  • Mocno czekoladowe uzupełnienie
    Inny przepis na duże ciasto czekoladowe zajmuje odrobinę więcej czasu, jednak zawiera w sobie rozpływający się w ustach mus czekoladowy, który zachwyci każdego. Składa się z dwóch warstw.
  • Składniki
    Spód
    :
    150 gramów masła
    150 gramów ciemnej czekolady
    5 dużych jajek
    1 łyżka kakao
    175 gramów drobnego cukru
    Mus:
    100 gramów masła
    100 gramów ciemnej czekolady
    3 duże jajka
    2 łyżeczki kakao
    15 gramów cukru
    2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody 
  • Wykonanie
    Przygotowanie spodu zacząć od rozpuszczenia masła i czekolady w małym garnku (można zrobić to na parze), a następnie ostudzić mieszankę. Zmiksować żółtka i kakao i dodać do ostudzonej masy. Białka ubić na sztywną, błyszczącą pianę, dodając partiami cukier. Wymieszać z masą. Przelać do formy i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto powinno opaść, zanim wypełnimy je musem. Aby przygotować mus, należy postępować identycznie jak przy wykonywaniu spodu ciasta, używając składników podanych w przepisie. Po bardzo delikatnym dodaniu błyszczącej piany z białek do masy czekoladowej, połączyć z rozpuszczoną w wodzie żelatyną. Masę wylać na upieczony i ostudzony spód ciasta i delikatnie przykryć tak, aby nie uszkodzić musu. Wstawić do lodówki na całą noc. Duże ciasto czekoladowe kroić przy pomocy zanurzonego we wrzątku noża.