Efektowne i smaczne ciasto z galaretki: przepis nie tylko dla dzieci

Proste w przygotowaniu ciasto z galaretki i truskawek jest przykładem lekkiego i delikatnego deseru, którego przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu.

Galaretka jest wspaniałym składnikiem wielu ciast i słodkich przekąsek. Jej głównymi zaletami są lekki owocowy smak, ładny wygląd oraz prosty i szybki sposób przygotowania. Dzięki temu ciasto z galaretki jest propozycją efektownego i smacznego deseru. Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu, dlatego mogą go wypróbować osoby które nie mają dużego doświadczenia kulinarnego. Efekt zadowoli podniebienie nawet wybrednych smakoszy. Truskawkowe ciasto z galaretki jest lekkim, słodko - kwaśnym przysmakiem, doskonałym na ciepłe, letnie dni.

Truskawkowe ciasto z galaretki - składniki

Do jego przygotowania potrzebny nam będzie spód biszkoptowy, który można kupić gotowy lub upiec go samodzielnie. Jego średnica powinna pokrywać się z wymiarami tortownicy. Inne potrzebne składniki to 400 ml śmietany kremówki lub dwa opakowania waniliowego serka homogenizowanego, opakowanie cukru waniliowego, zwykły cukier, trzy opakowania galaretki truskawkowej oraz około pół kilograma świeżych truskawek lub mieszanki truskawek i poziomek. Po sezonie można zastąpić je mrożonymi owocami, jednak nie są one tak smaczne. Przy wersji ze śmietaną potrzebne będzie jeszcze opakowanie "śnieżki" lub innego utwardzacza.

Ciasto z galaretki - przygotowanie

Spód tortownicy wykładamy biszkoptem. Jeżeli uważamy, że jest zbyt suchy, możemy nasączyć go kilkoma kroplami rozcieńczonego soku z cytryny. Schłodzoną śmietanę kremówkę lub serek ubijamy ze śnieżką, łyżeczką cukru waniliowego i dwoma łyżkami zwykłego cukru. Jedno opakowanie galaretki rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, mieszamy, aby uniknąć grudek i odstawiamy na chwilę do schłodzenia. Kiedy osiągnie już letnią temperaturę dodajemy płyn do śmietany i ponownie miksujemy. Spowoduje to lekkie rozrzedzenie masy, jednak nie jest to błąd, ponieważ dzięki żelatynie zawartej w galaretce odzyska ona właściwą konsystencję. Masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki. Pozostałe dwa opakowania galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Oczyszczone i umyte truskawki kroimy na ćwiartki i układamy na powierzchni schłodzonej masy śmietankowej. Galaretkę, po ostudzeniu jej do temperatury pokojowej, można wstawić do lodówki. Powinna tam chłodzić się przez około pół godziny. Kiedy lekko stężeje i osiągnie konsystencję gęstego żelu, należy wylać ją na truskawki. Całość powinna chłodzić się jeszcze około godziny. Gotowe ciasto z galaretki kroimy na trójkątne kawałki.