Eskalopki – pomysły na oryginalne przygotowanie

Eskalopki zazwyczaj kojarzą się z tłustym panierowanym mięsem. Jest jednak wiele ciekawych sposobów na ich przygotowanie i nie muszą to być wcale nudne dania bez wyrazistego smaku.

Poniżej przygotowane przepisy inspirowane kuchnią francuską oraz włoską zachwycą nawet największych smakoszy o bardzo wyrafinowanych podniebieniach. Do eskalopków z estragonem warto przyrządzić ciekawe dodatki takie jak duszona młoda marchewka i pieczone młode ziemniaki. Do eskalopków z kurczaka znakomicie pasować będzie smażona polenta z ziołami. Do tego typu dań warto dodać również dobre wino: do cielęciny zaleca się wino czerwone, do kurczaka natomiast wino białe. Należy pamiętać aby dodatki do dań odpowiednio współgrały z wybranym alkoholem, w innym przypadku cała potrawa może być stłumiona smakiem wina.

 

 

  • Eskalopki cielęce z estragonem

Do przyrządzenia eskalopków potrzebne będą: 4 eskalopki cielęce, 1 łyżka masła,2 łyżki dobrej brandy,1 szklanka wywaru mięsnego(drobiowego lub wołowego),1 łyżka świeżego posiekanego estragonu oraz sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie mięsa i sosu
Eskalopki rozbić tłuczkiem na bardzo cienkie kotlety, doprawić solą i pieprzem. Na dużej patelni roztopić masło i smażyć mięso 1,5- 2 minut z każdej strony(powinny być lekko zrumienione, należy uważać aby nie przesmażyć). Przełożyć do żaroodpornego naczynia i odstawić w ciepłe miejsce. Na tą samą patelnie wlać brandy, rosół i zagotować. Następnie dodać estragon i gotować sos aż połowa płynu odparuje. Przełożyć eskalopki z powrotem na patelnię i podgrzać. Podawać od razu.

 

  • Eskalopki z kurczaka z oliwkami

Do tego przepisu składniki, które należy przygotować to:4 eskalopki z indyka,4 łyżki mąki,6 drobno pokrojonych świeżych pomidorów,1 ząbek czosnku. Potrzebne będą również 25 drobno posiekanych czarnych oliwek bez pestek,4 listki świeżej bazylii, oliwa z oliwek oraz sól i pieprz do smaku.
Eskalopki rozbić na bardzo cienkie kotlety, doprawić solą i pieprzem a następnie obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy smażyć na złoty kolor przez 2 minuty z każdej strony. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i odstawić w ciepłe miejsce. W między czasie zrobić sos. Na patelnię wlać 3 łyżki oliwy z oliwek i przez minutę smażyć drobno posiekany czosnek, następnie dodać oliwki i pomidory. Doprawić solą i pieprzem oraz świeżą bazylią. Wcześniej przygotowane eskalopki przełożyć na talerz, polać sosem i natychmiast podawać.