Falafel - przepis i propozycja podania

Aby przygotować falafel należy zmiksować ciecierzycę z przyprawami, cebulą i czosnkiem, a następnie formować kulki i smażyć je na głębokim oleju.

Falafel to wegetariańska potrawa, pochodząca z kuchni arabskiej. Danie ma postać kulek, których głównym składnikiem jest ciecierzyca, roślina smakiem i wyglądem przypominająca groch (stąd jej inna nazwa – groch włoski). Pochodząca z bliskiego wschodu potrawa nie tylko jest smaczna, ale także – ze względu na zawarte w ciecierzycy białko, witaminy z grupy B oraz mikroelementy – bardzo zdrowa.

 

  1. Składniki niezbędne do przygotowania falafelowych kulek
    Aby przyrządzić danie dla czterech osób należy przygotować 400 gram niegotowanej ciecierzycy (jeśli byłaby gotowana, kulki mogłyby rozpaść się w trakcie smażenia). Ponadto niezbędne będą dwa ząbki czosnku, pół łyżki sody oczyszczonej, łyżka soku z cytryny oraz jedna mała cebula. Przygotować należy także olej, który będzie wykorzystany do smażenia potrawy. Przyprawy, jakie będą potrzebne do przyrządzenia potrawy to pół łyżeczki czarnego pieprzu, łyżeczka soli, łyżeczka zmielonej kolendry, łyżka zmielonego kminku oraz szklanka posiekanej natki pietruszki. Do smaku można dodać także łyżeczkę pieprzu cayenne.
  2. Sposób przyrządzenie dania falafel
    Przygotowując się do przyrządzenia tej potrawy, w pierwszej kolejności, należy namoczyć ciecierzycę. Ziarna należy wsypać do miski i zalać je wodą, po czym ostawić na dobę, aby mogły potroić swoją objętość. W międzyczasie można dodawać wody, tak aby wszystkie ziarna były nią przykryte. Po upływie 24 godzin ciecierzycę należy odcedzić (wody z moczenia ziaren nie należy wylewać, gdyż może być potrzebna w dalszych etapach przygotowywania potrawy) i przełożyć do wysokiego naczynia. Następnie należy dodać wszystkie pozostałe składniki: lekko rozgniecione ząbki czosnku, poszatkowaną cebulę, sodę oczyszczoną, sok z cytryny oraz przyprawy. Całość należy miksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Jeśli masa jest bardzo sucha, należy dodać kilka łyżek wody pozostałej po moczeniu ziaren.
  3. Smażenie i podawanie potrawy
    Ostatnim etapem przygotowania dania falafel jest usmażenie kulek na głębokim oleju. Tłuszcz w rondelku powinien mieć wysokość co najmniej 5 centymetrów, a im jest go więcej, tym lepiej. Olej należy podgrzać do temperatury około 180 stopni Celsjusza, po czym należy wkładać do niego uformowane łyżką kulki. Należy je smażyć na średnim ogniu, aby się nie przypaliły, a z rondla wyjmować, kiedy zrumienią się ze wszystkich stron. Danie najlepiej jest serwować na ciepło, wcześniej jednak należy osuszyć kulki z oleju, używając do tego papierowego ręcznika. Można je podawać na przykład z sałatą lub pomidorami. Pysznie smakuje także z chlebkiem pita. Do potrawy polecane są także różne pikantne sosy, na przykład sos przygotowany z majonezu, naturalnego jogurtu i curry.