Flaczki po algiersku

W Afryce flaczki po algiersku serwuje się razem z kaszą kuskus, kaszą manną lub podpłomykami, co na polskim stole nadal stanowi egzotyczne połączenia

Kuchnia algierska jest połączeniem kuchni tunezyjskiej i marokańskiej, w której preferuje się ostre, zdecydowane smaki. Nic więc dziwnego, że do wielu potraw używa się papryki oraz wielu pachnących przypraw: czosnku, chilli, kminku, cynamonu, kardamonu, szafranu, kolendry, mięty i kopru włoskiego. Do przygotowania flaczków po algiersku użycie kilku z nich jest również niezbędne.

Pryzpis na flaczki po algiersku

Tradycyjne, klasyczne flaczki po algiersku przygotowywane są z czerwoną papryką. Do ich przygotowania potrzebne jest 80 dekagramów flaków wołowych, które należy bardzo dokładnie oczyścić, sparzyć wrzątkiem i dokładnie kilkakrotnie wypłukać. Tak przygotowane mięso trzeba pokroić na wąskie, około jednocentymetrowe paski. Dwie cebule kroimy na małe krążki, po czym podsmażamy je w małej ilości oliwy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone w paseczki cztery czerwone papryki, łyżeczkę kminku oraz sprasowane dziesięć ząbków czosnku wymieszanych z jedną łyżeczką soli. Dla smakoszy prawdziwie ostrych dań, można dodać również nieco chilli. Tak doprawiony farsz, dusimy przez kilka minut pod przykryciem na małym ogniu. Gdy warzywa będą już miękkie, dokładamy do nich pokrojone flaki, zalewamy wrzątkiem, aby woda całkowicie przykryła potrawę, po czym gotujemy na małym ogniu, tak długo, aż mięso będzie całkowicie miękkie. W czasie gotowania flaczków po algiersku, należy mieszać co pewien czas potrawę, aby uniknąć przypalenia oraz przywierania do dna garnka. W razie wyparowania zbyt dużej ilości wody, należy sukcesywnie dolewać nowej. Przygotowywanie flaczków nie powinno zabrać więcej niż pół godziny czasu, jednakże ten czas może się wydłużyć, jeśli mięso nie będzie pokrojone zbyt drobno.

Sposób podania algierskich flaczków

Flaczki po algiersku to potrawa, która może sama w sobie stanowić doskonały, sycący obiad. W Algierii jada się je z bagietką, kaszą kuskus lub gęstą kaszą manną. Oczywiście, możemy spożywać flaczki na sposób polski, czyli z bułką lub z chlebem. Jeśli jednak chcemy przygotować rzeczywiście egzotyczny, afrykański obiad, warto pokusić się również o zrobienie do flaczków podpłomyków, czyli cienkich pszennych placków. Do ich wykonania potrzebna jest szklanka mąki pszennej, dwie łyżki oliwy, odrobina wody i soli. Składniki zagniatamy na ciasto, rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki, układamy na blasze i pieczemy w piekarniku przez kilka minut w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni. Flaczki po algiersku najlepiej smakują podane na ciepło z również ciepłym podpłomykiem.